Vergoeding sport Medisch Advies (SMA) 2025

Sport Medisch Advies (SMA)

Sportzorg is een zorg die specifiek gericht is op het herstel, behoud en de bevordering van de gezondheid, tijdens en na het sporten.  De term sportzorg is gericht op twee kanten. De ene kant richt zich op het behoud en de bevordering van de gezondheid, tijdens en na het sporten en aan de andere kant richt sportzorg zich op het voorkomen en behandelen van blessures en het opnieuw gaan sporten en bewegen na een blessure. Deze sportzorg is van absolute meerwaarde op de gezondheid van de gebruiker. Een huisarts of specialist is namelijk niet gespecialiseerd in sportzorg. Daarom is het van belang dat de sporter de zorg afneemt bij een sportarts, een sportfysiotherapeut of een sportmasseur. Deze zijn namelijk gespecialiseerd in sportgerelateerde aandoeningen, de balans tussen belasting en belastbaarheid en het leren sporten met een chronische aandoening.

Aangeboden diensten in de sportzorg

De 2 bovengenoemde diensten van sportzorg, advisering en begeleiding en zorg rond een blessure bestaan uit diensten die uitgevoerd kunnen worden door de sportzorgaanbieders:

  • Testen en meten
  • Materiaaladvies
  • Voedingsadvies
  • Sportkeuring
  • Blessurebeoordeling
  • Voedingsadvies
  • Begeleiding
  • Sport/beweegadvies
  • Blessurebehandeling
  • Blessurepreventie

Sportblessures

Bewegen en sport is belangrijk voor de gezondheid van de mensen. Helaas gaat sporten ook weleens gepaard met blessures. De kosten van een sportblessure kunnen soms erg hoog oplopen. Daarom is het erg  verstandig om tijdens het sporten sportzorg te nemen om blessures van te voren al te voorkomen. Wanneer de blessure eenmaal is opgelopen is het tevens ook zeer belangrijk om deel te nemen aan sportzorg. Tijdens een blessure is de sporter namelijk gehinderd om zijn gezonde levensstijl voort te zetten. In Nederland lopen de sporters op jaarbasis gemiddeld 3,6 miljoen blessures op waarvan 1,4 miljoen een medische behandeling nodig heeft.

Met dit aantal vormen de sportblessures gemiddeld de helft van de 3,1 medisch behandelde ongeval letsels. Uiteraard zijn de gevolgen van een sportblessure veel minder heftig dan van een auto ongeluk. Een sportblessure is namelijk bijna nooit dodelijk. Tevens is het aantal ziekenhuisopnames of spoedeisende hulp behandelingen relatief veel kleiner dan bij andere ongevallen. Dit komt doordat de meeste sporters direct contact opnemen met een sportverzorger. Dit is in bijna alle gevallen de beste keuze, omdat zoals eerder vermeld, een sportverzorger specifiek gespecialiseerd is in sportblessures. De sportverzorger kan hierdoor een snelle diagnose stellen en daardoor een snelle behandeling voorstellen. De sporter kan dan optimaal en snel genezen.

Vergoedingen Sport Medisch Advies (SMA)

Sportzorg wordt in geen enkel geval vergoed door enkel de basisverzekering. Enkel wanneer de sporter bijvoorbeeld een gebroken been oploopt en behandelt wordt op de eerste hulp, krijgt hij dit vergoed. In de meeste gevallen dient de sporter gebruik te maken van een sportarts, een sportfysiotherapeut of een sportmasseur. Deze behandelaars worden niet vergoed in de basisverzekering. Wel zijn er een aantal verzekeraars die voor deze kosten een aanvullende verzekering afsluiten. Elk aanvullend pakket heeft zijn eigen specifieke vergoedingen. Daarom is het verstandig de aanvullende verzekeringen goed door te nemen alvorens het afsluiten hiervan. Sommige aanvullende zorgverzekeringen geven namelijk een ruimere vergoeding op sportzorg dan andere aanvullende verzekeringen.

Direct na het bekijken van je vergoedingen je zorgverzekering vergelijken?

Dit artikel is geschreven door:
Lars van Roode is gediplomeerd personal trainer bij Sportenmetlars.nl uit Alkmaar.

Lars is gespecialiseerd in medische fitness en geeft Sport Medisch Advies aan zijn klanten. Daarnaast schrijft hij voor ZorgverzekeringWijzer.nl over alles wat met deze twee onderwerpen te maken heeft.

Bekijk Lars op Linkedin.