Vergoeding stoppen met roken 2023

Waarom stoppen met roken?

Er zijn meerdere redenen op te noemen waarom een persoon zou moeten stoppen met roken. De voornaamste redenen om te stoppen met roken zijn:
  • Roken is schadelijk voor de gezondheid van de roker zelf en de mensen om hem heen
  • Roken kost geld
  • De zintuigen worden veel sterker, met name de smaak verbetert
  • De kleding en het huis stinken niet meer naar de rook
  • Degene die stopt met roken voelt zich fitter en heeft meer lucht
Stoppen met roken is lastig, aangezien het een verslaving en een gewoonte is, die de roker waarschijnlijk al jaren heeft. Er zijn meerdere methodes die kunnen helpen bij het stoppen met roken:
  • Stoppen op wilskracht. Dit is één van de zwaarste methodes om te stoppen met roken. Niet alleen omdat nicotine erg verslavend is maar ook om het rookgedrag te doorbreken. Een aantal tips hierbij zijn: plekken vermijden waar veel gerookt wordt, triggers als koffie en alcohol ook voorlopig mijden, een gezonde snack nemen ipv. een sigaret, een vriend of vriendin bellen en voldoende water drinken voor een goede vochtbalans. Verder is het erg belangrijk dat de ex-roker steun krijgt vanuit de vriendenkring
  • Cognitieve gedragstherapie. Dit is een therapie die de ex-roker helpt om zijn rookgewoonte onder controle te krijgen door het denken en doen te veranderen. Methodes die hiervoor gebruikt worden zijn bijvoorbeeld copings- en sociale vaardigheidstrainingen. De huisarts kan een specialist in gedragsondersteuning aanbieden
  • Stoppen met behulp van nicotine-vervangers. Er zijn verschillende soorten nicotine-vervangers, o.a.: kauwgom, pleisters, zuigtabletten, neusspray en inhalators. De ex-roker kan in de loop van de tijd de hoeveelheid verlagen, waardoor de ontwenningsverschijnselen minder worden. Het gebruik van nicotine-vervangers alleen is niet voldoende, er is ook een portie wilskracht voor nodig
  • Nicotinevrije tabletten. Deze tabletten zijn alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Deze tabletten hebben invloed op de hersenen. Ze verminderen of het verlangen en de ontwenningsverschijnselen of ze houden de behoefte om te roken onder controle. Het gebruik van nicotinevrije tabletten alleen is niet voldoende, er is ook een portie wilskracht voor nodig.
Met de juiste hulp en behandeling van een zorgverlener die er verstand van heeft, is het succes om te stoppen met roken vier keer zo groot dan alleen. Via www.kwaliteitsregisterstopmetroken.nl kan de roker hulp vinden om te stoppen met roken. De rijksoverheid biedt hulp aan om te stoppen met roken, voor meer informatie zie: www.stivoro.nl. Als de roker kiest voor een methode die bij hem past, heeft hij meer kans op slagen. Onderzoek heeft aangetoond dat de combinatie van hulpmiddelen en professionele begeleiding het beste helpt.

Wat zijn de vergoedingen bij stoppen met roken?

Er zijn verschillende vergoedingen voor het stoppen met roken. Niet alle verzekeraars vergoeden alle cursussen. Kijk voor een compleet overzicht in de onderstaande tabel.