Vergoeding ziekenhuisopname 2025

Wanneer ga je naar een ziekenhuis?

In een ziekenhuis/sanatorium worden zieke personen behandeld en verzorgd. Het is een instelling die door de overheid is erkend. Een bekend Nederlands sanatorium in Zwitserland is het astmacentrum Davos. Voor een ziekenhuisopname heb je een verwijzing nodig van een arts of medisch specialist. 

Ziekenhuisopname zorgverzekering vergelijken 2019
Er zijn in Nederland rond de 100 algemene en academische ziekenhuizen

Wat moet ik meenemen wanneer ik opgenomen word?

Je word opgenomen in een ziekenhuis, als je een behandeling moet ondergaan die meerdere dagen duurt. Voordat je in het ziekenhuis wordt opgenomen, moet je de nodige spullen inpakken die je tijdens je verblijf in het ziekenhuis nodig hebt. Wat je meeneemt, is afhankelijk van de duur van de opname. Neem de volgende zaken altijd mee:

  • legitimatiebewijs
  • registratiekaart
  • medicijnen
  • kleding
  • toiletartikelen

Neem altijd een legitimatiebewijs mee en het pasje van je zorgverzekeraar. De registratiekaart van het ziekenhuis, als je al bent ingeschreven in dit ziekenhuis, is belangrijk. Indien je medicijnen gebruikt, neem deze dan mee in de originele verpakking. Zo kan worden nagegaan of de gegevens kloppen en kan de arts eventueel medicatie toevoegen of aanpassen. Uiteindelijk neemt het ziekenhuis het toedienen van de medicatie (meestal) over en kun je je eigen medicatie meegeven, aan bijvoorbeeld je contactpersoon. Volg je op voorschrift van een arts een dieet, neem dan het dieetvoorschrift mee. Volg je een dieet uit geloofsovertuiging, geef dit dan direct door bij de opname, zodat er rekening mee kan worden gehouden. Het is aan te raden om voldoende kleding en pyjama’s mee te nemen. Voor je dagelijkse persoonlijke verzorging kunt je je eigen toiletartikelen meenemen. Handdoeken, washandjes, lakens en dekens zijn aanwezig. 

Wat mag en kan allemaal tijdens een ziekenhuisopname?

Op de eerste dag van je opname wordt er gevraagd welke contactpersonen je hebt. Meestal worden de gegevens van twee contactpersonen genoteerd in het ziekenhuis. Een contactpersoon kan bijvoorbeeld gebeld worden, indien je door een onderzoek geen bezoek kan ontvangen. De onderzoeken vinden zoveel mogelijk plaats buiten de bezoekuren, maar het kan voorkomen dat een onderzoek onverwachts toch tijdens het bezoekuur plaatsvindt. Ook krijg je op de eerste dag van opname een polsbandje, waarop je naam en geboortedatum staan. Dit bandje draag je, zolang je in het ziekenhuis verblijft. Indien je bijvoorbeeld in het ziekenhuis rondloopt en onwel zou worden, dan kan direct worden vastgesteld wie je bent. Of als er bloed afgenomen moet worden en je kan jezelf niet identificeren, dan kan de laboratorium verpleegkundige dit doen, door middel van dit bandje. Het polsbandje is gemaakt voor jouw veiligheid, tijdens het verblijf in een ziekenhuis. 

Tijdens de opname heb je geen andere waardevolle spullen nodig, dan hierboven beschreven. Je portemonnee en bijvoorbeeld sieraden, kun je beter thuis laten. In sommige ziekenhuizen zijn patiënten kluisjes aanwezig zodat je je spullen veilig kunt stellen, wanneer je bijvoorbeeld voor operatie of onderzoek van de afdeling moet. Als je toch wat geld bij je wilt hebben, kun je beter wat kleingeld bij je houden. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen waardevolle spullen. 

Wordt een opname in het ziekenhuis vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Een ziekenhuisopname wordt vergoed vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering. Je betaalt wel een eigen risico. Informeer voor de opname bij je zorgverzekeraar of er een contract is afgesloten met het ziekenhuis waarin je wordt opgenomen. Als er geen contract is afgesloten ontvangt je meestal maar een gedeeltelijke vergoeding. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering staat vermeldt, op welke vergoeding je recht hebt. Voor meer informatie kijk je in de onderstaande tabel.

Dit artikel is geschreven door:
Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl en daarnaast al ruim 15 jaar gespecialiseerd SEH verpleegkundige in het Erasmus Medisch Centrum van beroep.

BIG registratie: 09063142330

Bekijk Frans op LinkedIn.

Heb je vragen of tips, je kunt mij bereiken per e-mail.