Prijsafspraken tegen dure medicatie

Dure medicijnenzorgverzekering

Zorgverzekeraars, ziekenhuizen, medisch specialisten en apothekers moeten hun krachten gaan bundelen om de inkoopmacht te versterken bij het aanschaffen van dure en nieuwe geneesmiddelen. Dat publiceerde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vandaag op haar website.

Hoe dit exact in zijn werk moet gaan is nog niet helemaal duidelijk, wel zou er mogelijk een rol voor de overheid hierin meespelen die samen met andere Europese overheden prijsafspraken kunnen maken. Een maximum prijs per medicijn is wat hieruit voort kan komen.

Prijzen omlaag bij toename van volume

Ook zou de prijs van het medicijn omlaag moeten gaan als er veel meer patiënten het medicijn gaan gebruiken, nu zijn dit vaak nog vaste prijzen ongeacht of dit 1 of 15000 patiënten zijn.

De ziekenhuizen geven al aan dat ze sommige medicijnen nu al niet meer kunnen betalen en dat hierdoor patiënten sommige behandelingen mislopen door een tekort aan budget hiervoor. Recentelijk was er nog opspraak in het nieuws over kankermedicatie welke patiënten niet ontvingen vanwege de te hoge kosten hiervoor. Dat lijkt ons nou net niet de bedoeling.

De farmaceutische industrie daarentegen, die komt met het argument dat er vaak veel research naar gedaan moet worden voordat een medicijn op de markt gebracht kan worden. Alvorens dit kan gebeuren moeten er vaak meerdere trials zijn uitgevoerd en dan na 10 jaar krijgt men ongeveer de vergunning voor dit middel.

Vergoeding geneesmiddelen

Hoe zit het met de vergoedingen van geneesmiddelen binnen de zorgverzekering? In principe worden de meeste medicatie die uw arts voorschrijft vergoedt door de zorgverzekeraars. Voor sommige verzekeraars geldt echter wel dat zij mogen bepalen welk tablet u krijgt (vaak de goedkoopste)  en anders het resterende bedrag zelf moet bijbetalen.  Ook zijn er vaak middelen buiten het reglement farmaceutische zorg, dit gaat dan vaak om homeopathische middelen of zelfzorgmedicatie, dit wordt echter niet vergoedt door de zorgverzekeraars mits u een aanvullende zorgverzekering heeft afgesloten.

Last Updated on 19 september 2019 by Rob de Graaf

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.