Positief advies voor fysiotherapie in het basispakket

Fysiotherapie terug in het basispakket

Zorginstituut Nederland, de instantie die adviezen geeft aan minister Schippers omtrent de behandelingen in het basispakket heeft de afgelopen week geadviseerd om een gedeelte fysiotherapie terug in het pakket te zetten. Het gaat hierbij om maximaal twaalf behandelingen bij artrose van heup en knie, onder supervisie van een fysio- of oefentherapeut waarbij de behandeling maximaal 8 tot 12 weken duurt.

Wetenschappelijk bewezen onderzoeken.

De laatste jaren zien we steeds meer de trend dat de adviezen vooral voortkomen uit het wetenschappelijk onderzoek dat wordt uitgevoerd om te bewijzen dat de behandelingen zinvol zijn en kosteneffectief. Dit is bij deze behandeling inmiddels aangetoond en daarom wordt het advies nu gegeven om deze in het basispakket op te nemen. Waarschijnlijk zal dit plaatsvinden in het basispakket, de besparing die dit met zich meebrengt is 5 miljoen euro daar er een uitstel plaatsvindt van de prothese plaatsingen in de knie en heupen.

Oefentherapie bij de reumapatiënten.

Helaas slecht nieuws voor de reumapatiënten,  want hier heeft het Zorginstituut geconcludeerd dat de effectiviteit van deze behandeling bij deze patiëntengroep niet effectief bewezen is. Dit advies is dan ook in lijn met de eerdere bevindingen van het Zorginstituut. Het reumafonds reageert hier dan ook teleurgesteld op de uitslag van dit advies. Daar er volgens hen wel degelijk bewijs is dat de behandelingen bij de patiënten met Reumatoïde artritis en spondylartritis wel degelijk effectief zijn.

Overige wijzigingen basispakket 2018

Op dit moment zijn er verder nog geen wijzigingen bekend voor het basispakket 2018. Zodra deze bekend worden zullen wij u hier uiteraard van op de hoogte houden, u kunt dit teruglezen bij de veelgestelde vraag basispakket 2018 waar een opsomming zal komen te staan van alle wijzingen voor de zorgverzekering. Uiterlijk 19 September zullen de wijzigingen van het basispakket bekend gemaakt zijn op prinsjesdag, echter de ervaring leert dat dit voor deze tijd al bekend gemaakt zal worden.

Last Updated on 11 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.