Nieuwe medicijnen basispakket altijd door keuring!

Medicijnen basispakket

Nieuwe geneesmiddelen in het basispakket. We herinneren allemaal nog de berichten vorig jaar, over het medicijn voor taaislijmziekte: “Orkambi”, welke een geruime periode het nieuws heeft gehaald omdat de toenmalige minister Schippers deze had afgekeurd op basis van de prijs. Wat resulteerde, was een lange onderhandelingsstrijd, waarbij uiteindelijk de fabrikant en de minister akkoord zijn gegaan met een nog steeds onbekende prijs per behandeling. Ook bepaalde kankermedicijnen waarvan de bedragen voor de behandeling soms tot wel honderdduizend euro lopen, bereiken regelmat de publiciteit.

Nieuwe medicatie nu eerst door keuring

Vanaf dit moment geldt er een nieuwe regeling voor alle medicatie met een totaalprijs van boven de 40 miljoen euro per jaar. Dit kan dure medicatie betreffen, maar ook relatief goedkope middelen, die door grote groepen gebruikt worden. Door deze “keuring” in te stellen is het overigens niet de bedoeling dat de toegang tot deze middelen op de markt vertraagd zal worden, maar het is aan de fabrikant, om dus spoedig te starten met de onderhandelingen met de huidige minister van Zorg: Bruno Bruins. Deze zal de onderhandelingen starten en prijsafspraken maken met de fabrikanten, om te voorkomen dat bepaalde middelen voor woekerprijzen op de markt komen.

Patiëntenfederatie Nederland

De federatie reageert ook op deze nieuwe regels en hoopt dat de medicatie al wel beschikbaar zal worden gesteld, voor de personen die dit echt nodig hebben. Ook pleiten ze voor het vergroten van de capaciteit om de onderhandelingen te starten, om deze ook weer zo spoedig mogelijk met succes af te ronden.

Zorgkosten besparen

Uiteindelijk is het allemaal in het belang van iedereen, dat er goede onderhandelingen plaats vinden over de kosten van deze medicatie. De kosten van medicijnen zijn namelijk fors gestegen de afgelopen jaren en nemen een groot deel van het budget van de zorgpremie in beslag. Dergelijke afspraken kunnen leiden tot een stabieler verloop van de premie, waarvan iedereen verwacht dat deze voor de zorgverzekering 2019 fors zullen stijgen. De reden hiervan is dat vele verzekeraars grote delen van de reserves al hebben verbruikt om de zorgpremie te verlagen de afgelopen jaren. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, blijf ons volgen! Vanaf 12 november zullen de prijzen van de verzekeraars weer bekend zijn en kun je kijken welke zorgverzekering het beste bij je past. Dit kun je doen middels onze zorgvergelijker op de pagina zorgpremie vergelijken.

Last Updated on 29 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.