Alternatieve geneeswijzen net zo waardevol als reguliere geneeskunde!

alternatieve geneeswijzen zorgverzekering

Afgelopen week kwam het Centraal bureau voor Statistiek met cijfers naar buiten dat een kwart van de Nederlandse bevolking (respectievelijk 27% van de vrouwen en 20% van de mannen) veel waarde hechten aan alternatieve geneeswijzen. Een opvallend detail is dan wel dat de hoogopgeleiden vaker gebruik maken van alternatieve geneeswijzen dan laagopgeleiden. Dit zou te maken kunnen hebben met de kosten voor de behandelingen die niet altijd vergoed worden.

Welke behandelingen van alternatieve geneeswijzen werden gebruikt?

De behandelingen die het meeste naar voren kwamen tijdens het onderzoek zijn:

  • Acupunctuur
  • Osteopathie
  • Chiropractie

De vergoedingen voor deze behandelingen komen altijd uit de aanvullende zorgverzekering die men kan afsluiten bij het basispakket. Echter zijn dan nog steeds niet alle behandelingen volledig vergoed, dit is vaak nog afhankelijk van een aantal factoren. Onder meer speelt hierin mee of de alternatieve genezer is aangesloten bij een beroepsvereniging en of hij een gediplomeerd beoefenaar van zijn/ haar vakgebied is.

Een meerderheid (38%) is er dan ook voor, om één of enkele behandelingen van alternatieve geneeswijzen op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering. Ondanks dat er op dit moment redelijk veel onderzoek gedaan wordt naar de wetenschappelijke achtergrond van de behandelingen lijkt er nog niet voldoende bewijskracht tot het toetreden in het basispakket.

Zorgverzekeraars vaak huiverig over alternatieve zorg

Dat de zorgverzekeraars hier vaak niet in meegaan, is dan ook het gevolg dat er vaak nog onvoldoende bewijs is dat een behandeling daadwerkelijk werkt. Dat wil overigens niet zeggen dat het niet kan werken, echter dient dit dan wel op de juiste wijze via een bepaalde methodiek te worden onderzocht en bewezen te worden.  Vorig jaar konden we al bij zorgverzekeraar CZ zien, dat  ze enkele behandelingen hebben geschrapt en worden beroepsverenigingen niet meer erkend.

Bekijk hier de vergoeding alternatieve geneeswijzen. in ons vergoedingen overzicht.

Last Updated on 29 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.