Tweemaal afgeschreven zorgpremie?

zorgpremie crisis

Het kan gebeuren dat als je net een overstap hebt gemaakt naar een nieuwe zorgverzekeraar,  je oude zorgverzekering ook nog je maandelijkse zorgpremie inhoudt in januari. In dit artikel lees je hoe dit kan en wat je hieraan kan doen om dit op te lossen.

Help, tweemaal afgeschreven zorgpremie!

Het kan namelijk voorkomen dat dit gebeurt, omdat de verwerking bij sommige verzekeraars kan achterlopen. Hierdoor is je opzegging nog niet verwerkt en denken ze dat je gewoon nog lid bent van hun zorgverzekering. Meestal worden deze mutaties, zoals deze genoemd worden, verwerkt in de eerste dagen van de maand januari. Echter door een grote toename of bij een groot aantal opzeggingen kan het wel eens verkeerd lopen. Geen enkel probleem, want zodra de mutatie is verwerkt dan zal de zorgverzekeraar het door hen geïnde geld weer terug storten op je rekening.

Geld terugstorten

Indien de zorgpremie via een automatische overboeking is afgeschreven van je rekening, dan kan je er voor kiezen om de betaling terug te laten storten, men noemt dit ook wel een stornering. Maar let wel even op dat je niet al een terugstorting hebt ontvangen van je oude zorgverzekeraar, de verwerkingstijd duurt namelijk altijd iets langer bij dit type transacties.

Dubbele polis behouden?

In Nederland is het niet mogelijk om twee basisverzekeringen te hebben bij verschillende zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars werken namelijk met het VeCoZo Systeem waarbij alle verzekeraars de gegevens in verwerken van de klanten. Dit is een landelijke database en hierdoor is het niet mogelijk om een extra basisverzekering af te sluiten. Het zou ook totaal overbodig zijn, omdat overal het basispakket hetzelfde is, en indien je dan zorgkosten zou maken je ook tweemaal het eigen risico zou betalen, wat ook weer zonde zou zijn.

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom de zorgverzekering 2021, schrijf je dan direct in voor de nieuwsbrief!

 

Last Updated on 29 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.