Zelfstandige behandelcentra, makkelijk en snel, maar wat kost het jou?

vergoeding zelfstandige behandelcentra

De zelfstandige behandelcentra (ZBC) zijn aan een stevige opmars bezig, korte lijnen, snel contact en in sommige gevallen dezelfde specialisten, als die werkzaam zijn in het ziekenhuis, maar parttime deze functie bekleden in dergelijke centra. Het voordeel voor jou als zorgvrager is dan ook, doordat de insteek veel commerciëler is, zij je veel sneller kunnen helpen dan in het ziekenhuis het geval is. Je bent dan sneller van je klachten af, maar gaat je zorgverzekeraar dit wel betalen?

Wat zijn de voorwaarden om gebruik te maken van een ZBC?

In veel gevallen kun je via je zorgverzekeraar gebruik maken van de ZBC’s ,daar veel zorgverzekeraars afspraken hebben gemaakt met deze behandelcentra. Echter dien je te allen tijde een verwijzing te hebben van de huisarts of specialist, om gebruik te kunnen maken van een ZBC.

Wat kost het je indien je hier gebruik van maakt?

Een rondgang langs de vele ZBC’s en hun internetpagina’s laat zien dat er verschillende contracten zijn gesloten met de zorgverzekeraars. Maar zeker niet alle zorgverzekeraars hebben met alle ZBC’s afspraken gemaakt en daarom is het echt heel verstandig om vooraf te controleren bij je zorgverzekeraar of de daadwerkelijke kosten gedekt zijn, anders kun je soms voor hoge kosten komen te staan.

Wanneer moet ik een deel zelf betalen?

Dit is geheel afhankelijk van de polis, maar ook van de contractering van de zorgverzekeraar met het betreffende centrum. Hieronder enkele voorbeelden van wat je kunt verwachten bij welke polis;

Restitutiepolis: Je hebt gekozen voor deze polis in verband met de keuzevrijheid, dat is een goede keuze naar onze mening, echter geldt er ook voor deze polis aandacht. Indien je gebruik maakt van een zorgverlener die niet is gecontracteerd door de zorgverzekeraar dan krijg je 100% vergoeding van het marktconforme tarief. Echter liggen de tarieven van de ZBC’s vaak hoger dan de behandeling in een ziekenhuis waar de zorgverzekeraar een afspraak mee heeft gemaakt. Zij vergoeden dus enkel de kosten die zij kwijt zijn voor de behandeling in het ziekenhuis. Het resterende deel, dien je zelf uit eigen portemonnee te vergoeden.

Natura en budgetpolis: Bij deze polissen dien je helemaal goed te bekijken of je recht hebt op een vergoeding. In de gevallen van de naturapolis wordt veelal een vergoeding gegeven van 75% van de marktconforme prijs. Bij de budgetpolis kan dit zelfs leiden tot een vergoeding van 60% van de marktconforme prijs.

Een voorbeeld: Indien je een knie operatie moet ondergaan, inclusief ziekenhuisopname ten gevolge van slijtage (dbc 131999104) bij een niet gecontracteerde zorgverlener.

Dan zijn de kosten in de reguliere ziekenhuizen gemiddeld: € 9700,- voor de gehele behandeling. Indien je gebruik maakt van een zelfstandig behandelcentra dan kost je dit: € 11625,-. Ervan uitgaande dat de de kosten van de zorgverzekeraar gelijk zijn aan die van de reguliere dbc prijs, zou je het volgende moeten bijbetalen:

  • Restitutiepolis: € 9700,- hier dien je zelf te betalen, €1925,-
  • Naturapolis (75% dekking): € 7275,-, hier dien je zelf te betalen, € 4350,-
  • Budgetpolis (65% dekking): €6305,-, hier dien je zelf te betalen, € 5370,-

Zoals je kunt zien, zijn dit forse bedragen die je zelf moet betalen, indien je zonder te verifiëren of het centrum waar je naartoe zou willen, deze behandelingen gaat vergoeden.

Op de hoogte blijven van alle veranderingen binnen de zorgverzekering, de zorgpremie 2022, en wanneer je kunt starten met je zorgverzekering vergelijken? Blijf ons dan volgen en wij houden je op de hoogte!

Last Updated on 26 juli 2021 by Team ZorgverzekeringWijzer

Het deskundige team van ZorgVerzekeringWijzer, staat continu voor u klaar! Van het laatste nieuws binnen de wereld van de zorgverzekeringen of je te helpen met je zorgverzekering vergelijken.

Kom je ergens niet uit of wil je iets van ons weten, mail ons gerust en wij proberen je zo snel mogelijk op weg te helpen in de jungle van de zorgverzekeringen!