Tandartsverzekering, of juist niet?

tandarts basispakket

Iedereen in Nederland is verplicht tot het afsluiten van een zorgverzekering, respectievelijk de basisverzekering. Echter zien wij veel consumenten die een aanvullende tandartsverzekering afsluiten, maar is dit nou wel nodig? Want wat zijn de kosten van een tandarts op dit moment? In dit artikel vertellen wij jou waar je op kunt letten en of het handig is om dit te verzekeren of juist niet!

Tandartsverzekering vanuit het basispakket

Een heel actueel onderwerp, daar de zorgverzekeraars nu zelfs actief haar klanten gaat wijzen op het feit dat voor kinderen tot 18 jaar veel kosten in het basispakket zitten. Dit geldt voor de meest voorkomende zaken waaronder:

  • Terugkerend preventief onderzoek
  • Tandsteen behandelingen
  • Fluorbehandelingen
  • Röntgenfoto’s
  • Het vullen van tanden en kiezen
  • Wortelkanaal behandelingen

Kosten tandartsverzekering versus tandarts

De meeste mensen met een gezond gebit, die hebben eigenlijk helemaal geen tandartsverzekering nodig. Als je namelijk tweemaal per jaar alleen op periodieke controle bij de tandarts komt, wegen de kosten niet op tegen de kosten van de tandartsverzekering. Hieronder rekenen wij het voorbeeld uit:

Stel je gaat tweemaal per jaar op periodieke controle (€ 21,78 x 2) waarbij ze tweemaal een gebitsreiniging uitvoeren (€ 12,85 per vijf minuten) en eenmaal een kleine röntgenfoto maken en beoordelen (€ 16,05). Dan zijn je kosten op jaarbasis € 85,31.

Laten we het gemiddelde van de 100% vergoeding tandartsverzekering nemen tot max. € 250,- per jaar. Dan betaal je al snel € 13,- per maand en komt dus neer op € 156,- per jaar.

Mankeer jij dus niets aan je gebit, dan levert dit je een besparing op van iets meer dan € 70,- op jaarbasis.

*prijzen zijn de maximum tarieven zoals te vinden op de website van de NZa

Vraag je tandarts wat zijn inschatting is voor het komende jaar!

Ga je dit jaar nog naar de tandarts, vraag dan aan je tandarts wat hij of zij verwacht. Uiteraard kunnen ze niet in een glazen bol kijken. Maar vaak hebben ze wel de ervaring om een juiste inschatting te maken in wat je binnenkort kunt verwachten. En volgend jaar, vraag je dit gewoon weer opnieuw en bij een hoger risico sluit je een tandartsverzekering af!

Wat te doen als je plots veel kosten gaat maken voor de tandarts?

Denk je dat je het komende jaar grote problemen zult hebben met je gebit? Dan is het handig om een tandartsverzekering af te sluiten! Kun je dan direct het hoogste pakket afsluiten, lees vergoeding tot € 1000,- op jaarbasis?

Het antwoord hierop is dat dit helaas niet mogelijk is! Je kan ook niet je auto pas allrisk verzekeren op het moment dat je hem zelf in de prak hebt gereden. Voor de hoogste aanvullende pakketten geldt er namelijk een medische selectie. Dit wil zeggen dat de zorgverzekeraars jou kunnen weigeren op het moment dat je niet aan bepaalde voorwaarden voldoet. Wat zijn deze voorwaarden?

  • Tandartsverklaring (dit wil zeggen dat je tandarts moet aangeven wat de huidige staat is van je gebit en wat de te verwachten kosten zijn voor de komende 2 jaar)
  • Vragenlijst (hierbij dien je alles naar eer en geweten in te vullen over de status van je gebit. Ga je hier niet zorgvuldig mee om en word je afgewezen? Dan ben je altijd verplicht om dit te melden bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering. Wat dan ook weer problemen met zich mee kan brengen dus doe dit niet!)
  • Wachttijd: (Dit zien we vooral bij de orthodontie terug, wil je hier gebruik van maken dan dien je minimaal een jaar verzekerd te zijn voordat je hierop aanspraak kunt maken).

Welke dekkingen zijn zonder medische selectie?

In principe kun je bijna alle tandartsverzekeringen kiezen die een dekking hebben tot € 500,- op jaarbasis. Maar let op; bijna alle tandartsverzekeringen dekken dan maar tot 75% van de kosten. De prijzen van deze tandartsverzekering beginnen bij gemiddeld 25 euro per maand. Wat dus neerkomt op € 300,- op jaarbasis terwijl je dan ook nog de 25% van de overige kosten moet betalen. Het rendeert dus pas echt op het moment dat je veel kosten gaat maken het komende zorgseizoen.

Hoe kun je een zorgverzekering vergelijken met een tandartsverzekering?

Middels onze zorgvergelijker kun je zelf eenvoudig kijken wat de kosten zijn voor een basisverzekering met als aanvulling een tandartsverzekering. Je kunt deze selecteren in het filter aan de linkerzijde van het scherm. Vervolgens zie je dat de prijzen, nadat je deze hebt geselecteerd, zich automatisch aanpassen aan de polis. Bekijk voor jezelf of dit dus opweegt tegen de kosten die je verwacht voor de zorgverzekering 2024.

Heb jij een keuze gemaakt, maar kun je niet overstappen? Vraag dan gerust of onze klantenservice met je meekijkt! Zij staan je graag te woord!

Last Updated on 22 december 2023 by Team ZorgverzekeringWijzer

Het deskundige team van ZorgVerzekeringWijzer, staat continu voor u klaar! Van het laatste nieuws binnen de wereld van de zorgverzekeringen of je te helpen met je zorgverzekering vergelijken.

Kom je ergens niet uit of wil je iets van ons weten, mail ons gerust en wij proberen je zo snel mogelijk op weg te helpen in de jungle van de zorgverzekeringen!