Wat is medische selectie

Iedereen woonachtig en werkzaam in Nederland is verplicht tot het afsluiten van een basis zorgverzekering. Dit zogeheten basispakket bevat alle noodzakelijke onderdelen voor het vergoeden van de acute zorg. Hierbij kun je denken aan een ziekenhuisopname, een operatie na een ongeluk of het vervoer naar het ziekenhuis middels een ambulance. Verwacht je de komende zorgperiode gebruikt te maken van overige zorg, zoals fysiotherapie of acupunctuur? Dan bestaat er de mogelijkheid om naast de basisverzekering een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Sommige zorgverzekeraars hanteren hierbij een medische selectie bij deze aanvullende zorgverzekeringen.

Medische selectie van de zorgverzekering

De medische selectie van de zorgverzekering kan je zien als een controle moment. Jij wenst een extra (hoge) dekking te hebben voor bepaalde ziektekosten, denk aan extra fysiotherapie of een hoge dekking voor tandzorg. De zorgverzekeraar kan in deze gevallen extra vragen hebben waarom jij dit wenst af te sluiten, maar ook hoe de huidige staat van je gezondheid is op dit moment.

Nadat je een aanvullende zorgverzekering met medische selectie hebt aangevraagd, ontvang je van de zorgverzekeraar een lijst met extra vragen. Dit kunnen vragen zijn die je zelf in dient te vullen maar soms ook je huisarts of tandarts. Het is belangrijk dat je eerlijk antwoord geeft op deze vragen, komt de zorgverzekeraar er namelijk achter dat dit niet het geval is? Dan zullen zij de polis per direct beëindigen en kan dit problemen geven bij het afsluiten van een (zorg)verzekering in de toekomst.

Voor welke polissen gelden er op dit moment een medische selectie?

De medische selectie komt op dit moment voor bij aanvragen voor de aanvullende zorgverzekering met:

  • Tandartsdekking boven de 500,- tot 1250,- per jaar.
  • Fysiotherapie vanaf 36 behandelingen

Belangrijke punten bij medische selectie

  • Is er een frauduleus verleden bij een verzekeraar
  • Heb je in het verleden betalingsachterstanden en / of schulden gehad bij een verzekeraar
  • De ziektegeschiedenis
  • De status van de sanering van je huidige gebit.

Wat als je bent afgewezen voor je aanvullende zorgverzekering

De zorgverzekeraars hebben de mogelijkheid om je niet te accepteren voor een aanvullende zorgverzekering. Dit zullen zij enkel doen indien zij hier een gegronde reden voor hebben, zie ook bovenstaande punten.

Het staat je overigens vrij indien je bent afgewezen van de aanvullende zorgverzekering, te kiezen voor een andere zorgverzekeraar. In veel gevallen zal de zorgverzekeraar waarbij je de aanvraag hebt ingediend, je een alternatief voorstel toesturen. Bekijk dit voorstel nauwkeurig en start opnieuw met je zorgverzekering vergelijken. Bekijk welke zorgverzekeraar het dichtste bij je voorstel in de buurt komt en selecteer ook of je een medische selectie wenst bij de zorgvergelijker. Vervolgens kun je direct in de resultaten zien of er een wachttijd is of dat er een directe acceptatie geldt voor de polis die je selecteert.

Last Updated on 2 juli 2020 by Frans Kooning