Zwangerschap en bevallen in 2024?

zwangerschap en bevallen in 2022

Een zwangerschap in het verschiet? Denk dan nu alvast aan je zorgverzekering voor 2024! Want wat kost een bevalling en wie betaald dat? Wat is de eigen bijdrage van de kraamzorg? Is het verstandig om een extra verzekering af te sluiten?  In dit artikel vertellen wij je exact wat je kunt verwachten, wat de kosten zijn en hoe jij kunt overstappen!

Zwangerschap en de Basisverzekering

Veel Nederlanders bezitten enkel een basisverzekering, welke zaken zitten er in het basispakket rondom de bevalling en de zwangerschap:

  • Termijn echografie, de 12e en 20e week van de zwangerschap.
  • Verloskundige hulp gedurende de zwangerschap en bij de bevalling.
  • Bevallen in het ziekenhuis (mits een medische indicatie).

Maak je gebruik van deze hulp tijdens je zwangerschap? Je maakt hierbij geen aanspraak op het verbruiken van je eigen risico en is dus kosteloos.

Vaak komt er toch meer bij een zwangerschap kijken dan je verwacht, denk alleen al aan de bevalling die veel mensen zonder medische indicatie in het ziekenhuis willen laten plaatsvinden. Hieronder een opsomming van de kosten die je kunt verwachten als je deze niet aanvullend verzekerd:

  • Bevallen in het ziekenhuis, zonder medische indicatie, kosten 642 euro (2024). Je krijgt dan een bedrag terug van 246 euro van de zorgverzekeraar.
  • Kraampakket, deze bevat spullen noodzakelijk bij een bevalling, die je in huis moet hebben, 40 euro.
  • Kraamzorg, na je bevalling heb je recht op kraamzorg, echter betaal je hier wel een eigen bijdrage over, van 4,50 euro per uur.

Naast deze essentiële onderdelen die komen kijken bij een bevalling zijn er ook vaak nog een aantal optionele zaken. Hierbij kun je denken aan sommige cursussen die je kunnen ondersteunen bij een bevalling tot lactatiekundige zorg na je bevalling.

  • Zwangerschapscursus, kosten 100,- euro per deelname
  • Lactatiekundige zorg, kosten tot 200,- euro
  • Het kopen of huren van een borstkolf, kosten 80,- euro

Zoals je ziet zijn dit allemaal zaken die kunnen meespelen rondom de zwangerschap en de bevalling. Wil jij straks niet voor onvoorziene kosten te komen staan? Sluit dan een aanvullende zorgverzekering af voor 2024!

Zorgpremies vergelijken?

Heb jij al gekeken wat de vergoedingen zijn van je huidige zorgverzekeraar? Wist je dat je eenvoudig je zorgverzekering kan vergelijken met als toevoeging zorg rondom de zwangerschap en bevalling via het extra vergoeding filter? Zo kun je direct zien welke zorgverzekeraar de goedkoopste polis heeft die aansluit op jouw wensen! Waar wacht je nog op? Start nu met de zorgpremie vergelijken!

 

 

 

Last Updated on 17 december 2023 by Team ZorgverzekeringWijzer

Het deskundige team van ZorgVerzekeringWijzer, staat continu voor u klaar! Van het laatste nieuws binnen de wereld van de zorgverzekeringen of je te helpen met je zorgverzekering vergelijken.

Kom je ergens niet uit of wil je iets van ons weten, mail ons gerust en wij proberen je zo snel mogelijk op weg te helpen in de jungle van de zorgverzekeringen!