Eigen risico zorgverzekering 2025?

Eigen risico zorgverzekering 2025

Een nieuw jaar betekent dat wij alvast weer gaan kijken naar wat de plannen van de overheid zijn inzake de zorgverzekeringen. Recentelijk nog werd een motie afgekeurd binnen de tweede kamer voor het laten vallen van het eigen risico zorgverzekering 2025. Hoe gaat het met deze motie en wat zijn de plannen voor de zorgverzekering 2025? In dit artikel nemen wij je mee naar het ontstaan van het eigen risico en de verwachtingen wat ermee gaat gebeuren.

Eigen risico zorgverzekering 2025 afschaffen?

Wat gebeurde er exact? Afgelopen december toen de overstapperiode natuurlijk in volle gang was en iedereen bezig was met zorgverzekering vergelijken. Was er in de kamer al discussie over hoe het verder moet met het eigen risico van de zorgverzerzekering. Deze motie van de SP en de partij voor de Dieren kreeg een meerderheid van stemmen. Echter was de voorjaarsnota tekort om dit nog in te plannen.

Wat gebeurd er vergolgens met deze wens van deze partijen? Daar wij nu een demissionair kabinet hebben, zal dit niet direct een oplossing verkrijgen. Derhalve gaan wij er wel vanuit dat als deze partijen straks weer plaatsnemen in de kamer. Zij zeer zeker weer vragen gaan stellen over het eigen risico van de zorgverzekering 2025. In de hoop dit te kunnen afschaffen, daar dit voor een op de vier Nederlanders een reden lijkt om de zorg te mijden aldus de SP en PvdD.

Hoe is het eigen risico ontstaan?

In 2008 is de huidige regeling ontstaan, toen de no-claim regeling werd omgezet in het eigen risico zoals we dit nu kennen. Het eerste eigen risico van de zorgverzekering bedroeg slechts 150 euro. Wat men toen al een aardig bedrag vond, maar wat uiteindelijk is gestegen tot de 385 euro die we nu kennen. Overigens is dit bedrag al sinds 2016 het bedrag waar we nu nog steeds mee te maken hebben.

Het bedrag is ingesteld om de zorgpremie zo eerlijk mogelijk te laten verdelen. Maak je gebruik van zorg, dan dien je eerst gebruik te maken van het wettelijke verplikchte eigen risico. Op die wijze, werd gedacht, betaal je eerst een gedeelte zelf voordat je gebruik maakt van het geld van de zorgverzekeraars. Echter blijkt nu dus uit onderzoek, dat een op de vier Nederlanders juist door die kosten, zorg aan het mijden is en dat lijkt ons ook niet de juiste werking van het eigen risico.

Wat is het alternatief?

Het alternatief van het schrappen van het eigen risico is er eigenlijk niet. De kosten zullen dan uit de zorgpremie moeten worden gehaald. Wat uiteraard een forse stijging in de zorgpremie met zich mee zal brengen voor de zorgverzekering 2025.

 

Het deskundige team van ZorgVerzekeringWijzer, staat continu voor u klaar! Van het laatste nieuws binnen de wereld van de zorgverzekeringen of je te helpen met je zorgverzekering vergelijken.

Kom je ergens niet uit of wil je iets van ons weten, mail ons gerust en wij proberen je zo snel mogelijk op weg te helpen in de jungle van de zorgverzekeringen!