Eigen risico vrijwillig verhogen

Je vraagt je wellicht af of je het eigen risico van de zorgverzekering vrijwillig moet verhogen om eventuele kosten te besparen? Dat is uiteraard aan jezelf om daar een goede inschatting van te maken of je het komende zorgseizoen kosten gaat verwachten. Het voordeel dat je hiermee kunt behalen, indien je het eigen risico vrijwillig verhoogt, is ongeveer 240 euro op jaarbasis. Echter moet je naar het ziekenhuis vanwege een ongeluk, dan heb je dus dubbel pech!

Het verplichte eigen risico geldt voor de basisverzekering en enkel voor verzekerden van 18 jaar en ouder. Ben je chronisch ziek of gehandicapt, dan krijg je via de overheid een financiële compensatie indien je aan kunt tonen deze kosten te hebben gemaakt.  Vrijgesteld van het eigen risico zijn:

  • Huisartsenzorg
  • Verloskundige zorg en kraamzorg
  • Gratis bevolkingsonderzoeken, zoals bijvoorbeeld het borstkankeronderzoek
  • Hulpmiddelen in bruikleen van thuiszorgorganisaties
  • De griepprik voor risicogroepen
  • Verzekerden jonger dan 18 jaar
  • Tandartskosten bij jongeren onder de 18 jaar
  • Nacontrole bij levende orgaandonatie van de lever en / of nier

Besparen op je zorgpremie?

Het klinkt zo fijn om te kunnen besparen op je zorgpremie, echter zijn er wel een paar haken en ogen aan dit verhaal. Wanneer je wilt besparen op je zorgpremie, dan dien je het vrijwillig eigen risico te verhogen tot maximaal € 500,- per jaar. In totaal komt dit voor de zorgverzekering van 2024 dan uit op € 885,- per jaar. De korting die je kunt verwachten verschilt per zorgverzekeraar, echter komt dit neer op gemiddeld 20 euro per maand.

Stroomdiagram keuze verhogen eigen risico

eigen risico verhogen

 

Heb je het stroomdiagram gevolgd en weet je al wat je gaat doen straks in 2024? Bekijk anders eerst even wat het verschil is, indien je jouw zorgverzekering vergelijkt met en zonder het verhogen van het vrijwillig eigen risico, je kunt dit snel en eenvoudig doen op de pagina: zorgpremie vergelijken.

Last Updated on 7 januari 2024 by Team ZorgverzekeringWijzer