Wat te doen met het eigen risico? Ga je het verhogen of of moet je dit juist niet doen? Na het lezen van dit artikel weet je wat het beste bij je past voor de zorgverzekering van 2025.
Waarom het eigen risico verhogen?
Het verhogen van het eigen risico brengt een mogelijk voordeel met zich mee. Namelijk een lagere zorgpremie. Door dit vrijwillig te verhogen kan je tot wel 21 euro per maand besparen. Als je dit samen met je partner doet, deel je het risico en kan je dus 480 euro op jaarbasis besparen.
Heb je pech en gebruikt een van de twee dan het gehele eigen risico, dan speel je dus in feite gelijk.
In de praktijk (indien samen): het verhogen van het eigen risico brengt als voordeel 480,- . De extra kosten bij het volledig verbruiken hiervan zijn 500,-. Dit is dan bovenop het wettelijke deel van de 385,- die je sowieso eerst dient te verbruiken. Heb je allebei het eigen risico verbruikt, dan dien je rekening te houden met een extra kostenpost van 500,-.
Het is dus raadzaam om dit enkel te doen indien je beschikt over een financiele buffer van minimaal dit bedrag. Dit om problemen met de zorgverzekeraar te voorkomen.
Hoe kan je het eigen risico verhogen?
Iedereen heeft een wettelijk eigen risico van 385,- per jaar. Dit zal pas in 2027 veranderen in een andere vorm, daarover later meer. Je kunt ervor kiezen om het vrijwillig risico te verhogen in stappen van 100,- tot maximaal 500,-. Dit is overigens per zorgverzekeraar verschillend, uiteraard is dit verwerkt in de zorgvergelijker.
Wanneer moet je het eigen risico juist niet verhogen?
Indien je nu al weet dat je het komende jaar gebruik gaat maken van zorg. Dit kan zijn door bepaalde medicatie die je gebruikt of een operatie die in het verschiet zit. Dan is het niet aan te raden om het eigen risico te verhogen. Je gebruikt niet voor alle zorg direct het eigen risico, er zijn een aantal zorgverleners die hieronder vallen zoals:
- Huisartsenzorg
- Verloskundige zorg en kraamzorg
- Gratis bevolkingsonderzoeken, zoals bijvoorbeeld het borstkankeronderzoek
- Hulpmiddelen in bruikleen van thuiszorgorganisaties
- De griepprik voor risicogroepen
- Verzekerden jonger dan 18 jaar
- Tandartskosten bij jongeren onder de 18 jaar
- Nacontrole bij levende orgaandonatie van de lever en / of nier
Stroomdiagram keuze verhogen eigen risico
Heb je het stroomdiagram gevolgd en weet je al wat je gaat doen straks in 2025? Bekijk anders eerst even wat het verschil is, indien je jouw zorgverzekering vergelijkt met en zonder het verhogen van het vrijwillig eigen risico, je kunt dit snel en eenvoudig doen op de pagina: zorgpremie vergelijken.