Restitutiepolissen stoppen, wat moet jij kiezen?

De laatste drie verzekeraars die een restitutiepolis aanboden — Aevitae, A.S.R. en Menzis — stoppen per 2025 met dit type polis. Daarmee komt er een einde aan de volledig vrije keuze in zorgverzekeringen. Maar wat betekent dit voor jou als je zo’n polis had? En wat zijn de alternatieven?

Wat verandert er precies?

Een restitutiepolis bood volledige keuzevrijheid in zorgverleners, waarbij je de kosten volledig vergoed kreeg, ongeacht of de zorgverlener een contract had met jouw verzekeraar. Met het verdwijnen van dit type polis is deze vrijheid er niet meer, en val je bij andere polissen, zoals een naturapolis, terug op zorgverleners die door jouw verzekeraar zijn gecontracteerd. Kies je toch voor een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan worden slechts een deel van de kosten vergoed, in sommige gevallen zelfs maar 50% van de marktconforme prijs!

Voorbeeld:

  • De kosten voor een behandeling van de fysiotherapeut is 40,- euro.
  • De fysiotherapeut is niet gecontracteerd en je krijgt slechts 50% van de marktconforme prijs vergoed
  • De marktconforme prijs van de zorgverzekeraar is 35 euro
  • Jij krijgt dus ter vergoeding slechts 17,50 euro terug van je zorgverzekeraar indien deze niet is gecontracteerd!

Wat betekent dit voor jou?

Als je momenteel een restitutiepolis hebt, moet je in 2025 overstappen naar een andere polis. Hierbij is het belangrijk om:

  1. De voorwaarden van je nieuwe polis te controleren: Hoeveel keuzevrijheid heb je bij zorgverleners?
  2. Kosten en vergoedingen af te wegen: Bij een naturapolis kan de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg lager uitvallen.

De gevolgen van het verdwijnen van de restitutiepolis zijn vooral merkbaar in de sectoren GGZ (geestelijke gezondheidszorg) en wijkverpleging. Voor deze zorg geldt vanaf 2025 een veranderde vergoeding: bij alle verzekeraars ontvang je nog slechts 70% tot 90% van de marktconforme prijs als je gebruikmaakt van een niet-gecontracteerde zorgverlener.

Waarom juist deze sectoren?

Uit onderzoek is gebleken dat in de GGZ en wijkverpleging het aantal gedeclareerde uren bij niet-gecontracteerde zorgverleners soms wel tweemaal zo hoog lag als bij gecontracteerde zorgverleners. Dit heeft geleid tot hogere kosten voor verzekeraars, wat een belangrijke reden is voor de verandering in vergoedingsstructuur.

Wat betekent dit voor jou?

  • Als je gebruikmaakt van GGZ-zorg of wijkverpleging bij een niet-gecontracteerde zorgverlener, moet je vanaf 2025 een groter deel van de kosten zelf betalen.
  • Dit kan aanzienlijke financiële gevolgen hebben, afhankelijk van het aantal behandelingen of zorguren dat je nodig hebt.
  • Overstappen naar een zorgverlener met een contract kan een oplossing zijn, maar dit betekent mogelijk een beperkte keuzevrijheid.

Het is daarom belangrijk om jouw huidige zorgbehoefte en de polisvoorwaarden van je nieuwe verzekering goed te analyseren voordat je een keuze maakt voor 2025.

Wat zijn de alternatieven?

Hoewel de restitutiepolis verdwijnt, kun je alsnog kiezen voor een uitgebreide naturapolis of een combinatiepolis. Deze bieden vaak een bredere dekking dan standaard naturapolissen, maar je behoudt niet dezelfde volledige keuzevrijheid. Bekijk daarom goed via de zorgvergelijker welke polis het beste aansluit op jouw wensen!

Dit artikel is geschreven door:
Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl en daarnaast al ruim 15 jaar gespecialiseerd SEH verpleegkundige in het Erasmus Medisch Centrum van beroep.

BIG registratie: 09063142330

Bekijk Frans op LinkedIn.

Heb je vragen of tips, je kunt mij bereiken per e-mail.
Zorgverzekering vergelijken