Vanaf volgend jaar eerlijk je zorgverzekering vergelijken?

contractering zorg

Het speelt al jaren, je wilt kiezen voor een nieuwe zorgverzekering en je start dan ook fanatiek vanaf 12 november met je zorgverzekering vergelijken. Alleen achter de schermen blijkt dat je vaak niet eens goed weet waar je nou voor kiest. De reden hiervoor is dat de contractering van de zorgverzekeraars naar de hulpverleners vaak maanden achterstand hebben. Zo kan het soms zijn dat er pas in april duidelijkheid is omtrent wat je polis nu eigenlijk voor een dekking geeft voor een bepaalde groep zorgverleners. Dat is vanaf nu dus verleden tijd daar de nieuwe regels van de Nederlandse Zorgautoriteit vertellen dat de contractering voor 12 november dit jaar rond moet zijn.

“Het is een van de zaken binnen de wereld van zorgverzekeringen waar ik mij al jaren over blijf verbazen. Je gaat toch ook geen televisie abonnement afsluiten als je niet eens weet welke kanalen je kunt kijken? Door deze regels krijgen de mensen eindelijk inzicht over wat er nu wel en wat er geen dekking krijgt vanuit hun polis. En dat op het moment dat het nodig is, juist in de overstap periode en niet maanden later! Een goede zaak dus, aldus Frans Kooning, eigenaar ZorgverzekeringWijzer.nl

Appels met peren vergelijken is verleden tijd

Voorheen was het dus zo dat je als consument, de zorgverzekeringen kon vergelijken vanaf 12 november. Wat overigens hetzelfde blijft zo ook voor de zorgverzekering 2025. Alleen gebeurde het veelal, vooral bij de goedkopere polissen dat de contractering nog niet rond is. Wat trouwens ook een enorme doorn in het oog is van de zorgverleners, met name in de wereld van de fysiotherapie is al jaren gesteggel over de contractering. Dit resulteerde dus in het feit dat je weliswaar een goedkopere polis kon kiezen maar vervolgens toch geen gebruik kon maken van de zorgverlener, mits je zelf een deel bijbetaalde. Wat uiteindelijk resulteert in het feit dat je dus eigenlijk beter een andere polis had kunnen kiezen waardoor je goedkoper uit kon zijn indien deze wel een contract hadden.

De nieuwe regels van het NZa gaan dan ook in per 1 april 2024 en stellen dat de contractering rond moet zijn voor de start van de overstapperiode. Wel te verstaan 12 november 2024. Wij hopen dan ook dat de consument hiermee een eerlijker beeld gaat krijgen en een betere keuze kan maken voor hij of zij een overstap maakt naar een andere verzekeraar.

Gaan er meer mensen overstappen in 2024?

De vraag blijft wel, gaan er hierdoor meer mensen een overstap maken naar een andere zorgverzekeraar? We zien al jaren dat de markt van de zorgverzekeringen enorm achterloopt qua overstapgedrag. Een andere autoverzekering of een telefoonabbonnement waar we een paar euro op kunnen besparen, daar switchen de Nederlanders massaal. Echter als het gaat om de gezondheid zien we toch een terughoudendheid. Jammer want juist de mensen die nog nooit zijn overgestapt, en die zijn er nog genoeg, kunnen fors besparen op de zorgverzekering. Denk hierbij als voorbeeld aan de ouderen die nog een uitgebreide tandverzekering hebben en in het bezit zijn van een kunstgebit. De groep 60 plussers met kraamzorg in het pakket!

Kortom, nog genoeg te besparen en de marktwerking kan pas echt op gang gezet worden op het moment dat er veel meer mensen een overstap maken naar een nieuwe zorgverzekeraar. Wij hopen dan ook dat vanaf dit jaar met de duidelijkheid van de contractering in ieder geval een grotere groep zijn zorgverzekering eens goed bekijkt. Uiteraard kan je vanaf 12 november dan ook weer gebruik maken van onze zorgvergelijker via de pagina: zorgverzekering vergelijken.

Last Updated on 27 maart 2024 by Team ZorgverzekeringWijzer

Het deskundige team van ZorgVerzekeringWijzer, staat continu voor u klaar! Van het laatste nieuws binnen de wereld van de zorgverzekeringen of je te helpen met je zorgverzekering vergelijken.

Kom je ergens niet uit of wil je iets van ons weten, mail ons gerust en wij proberen je zo snel mogelijk op weg te helpen in de jungle van de zorgverzekeringen!