Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

fentanyl shoppers

Alarmerende groei van handel in heftige pijnstillers als 'China white'

12 sep 2012

Onlangs hebben de apothekers alarm geslagen over de enorme groei van fentanyl shoppers. Deze laatstgenoemde zijn artsen en ziekenhuizen die onder valse voorwendselen recepten voor zware pijnstillers weten te ontfutselen. Het medicijn, dat eigenlijk bestemd is voor kankerpatiënten, is een zeer verslavend medicijn en volgens apothekersorganisatie KNMP maar liefst honderd keer zo krachtig als de harddrug Heroïne.

De fraude die gepleegd wordt met de medicijnen zijn de afgelopen weken opvallend sterk gestegen, zo zegt apothekersorganisatie KNMP. In het verleden zou het gaan om een handvol lokale meldingen op jaarbasis. 'Nu krijgen we drie tot acht fraudemeldingen per week', aldus een woordvoerder. 'We denken dat dit het topje van de ijsberg is.' De inspectie voor Gezondheidszorg heeft bevestigd dat er inderdaad een toename is en zegt bezig te zijn met het probleem. De toename is vooral bekend onder het geneesmiddel fentanyl, ook wel bekend onder de merknaam instanyl, een opiummiddel dat via de neus van de patiënt wordt geïnhaleerd en per verpakking ongeveer 340 euro kost. Volgens de Engelse zender BBC worden er bepaalde vormen aangeboden van fentanyl onder de naam China White. In het land Estland wordt dit medicijn door verslaafden ook gebruikt als een vervanging van de harddrugs heroïne.

De ‘shoppers’ gaan te werk door zich in de avonduren en in de weekenden bij een huisartsenpost of ziekenhuis te melden. Daar komen ze met een goed geïnformeerd verhaal. Ze weten precies welk ziektebeeld ze die arts moeten voorschotelen. Het probleem hierbij is dat de artsen en de apotheken op deze tijden het verhaal niet  kunnen checken omdat er geen landelijk elektronisch patiëntendossier is. Deze mensen gaan altijd buiten hun eigen regio op pad en zeggen dan dat ze hun medicijnen vergeten zijn en dat ze op vakantie zijn of in de binnenvaart zitten. Zo'n arts heeft veel patiënten 's nachts en het verhaal is kennelijk zo goed dat het geloofwaardig overkomt. Een andere veel gebruikte methode is het vervalsen van medicatie recepten.

De KNMP krijgt hierbij meldingen vanuit het gehele land. 'We kunnen niets bewijzen, maar we hebben de indruk dat hier professioneel wordt geopereerd'. In enkele gevallen krijgen apothekers argwaan omdat ze zogenaamd ernstig zieke patiënten op zeer rare tijden buiten hun regio tegenkomen of omdat ze opvallend vaak hetzelfde recept hebben. Meerdere apothekers deden aangifte. Shoppers richten zich soms ook op andere zware pijnstillers of op het ADHD medicijn ritalin. De Nederlandse zorgverzekeringen zijn allerminst blij met het nieuws dat zij medicijnen vergoeden die enkel voor de handel worden gebruikt.

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.