Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Steeds vaker zelfde dag weer uit ziekenhuis

Steeds vaker zelfde dag weer uit ziekenhuis

3 okt 2012

Steeds meer personen die in het ziekenhuis terecht komen mogen na een ziekenhuis bezoek de zelfde dag direct weer naar huis. Het aantal dagopnames is de afgelopen 15 jaar per 10.000 mensen verdrievoudigd, dit is gebleken uit de cijfers die gepubliceerd zijn door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).  In het jaar 1995 waren er per dag enkel 400 dagopnames per 10.000 personen, in het jaar 2010 waren dit maar liefst 1250 personen. Dat laat zich overigens niet vertalen naar een percentage van één op de 25 respectievelijk 1 op de 8 personen. Dit komt doordat één persoon jaarlijks vaker kan gebruik maken van een dagopname.

''Die ontwikkeling is rechtstreeks te koppelen aan de technologische ontwikkelingen’’, vertelt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) ''Operaties zijn vaak een stuk minder complex geworden. Om een voorbeeld te geven; bij een meniscusoperatie moest altijd de hele knie worden opengemaakt, tegenwoordig kan de chirurg volstaan met twee kleine gaatjes. In het laatste geval kan de patiënt dezelfde dag nog naar huis.’’

Daarnaast speelt het ook mee dat er uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de Nederlandse patiënten thuis beter kunnen herstellen dan in het ziekenhuis. ''Het hangt natuurlijk van de complexiteit van de operatie af of mensen meerdere dagen worden opgenomen. Maar het moge duidelijk zijn dat een ziekenhuisomgeving psychologisch gezien geen stimulerende invloed heeft. Zeker niet op een afdeling waar ook mensen overlijden, zoals bij de oncologie. Daarom wordt er steeds meer aangestuurd op herstel dat thuis plaatsvindt met mantelzorg en hulp van de familie’’ vertelt de woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de stijging van de dagopnames vooral te danken aan het conto van de Nederlandse spelers. Om het specifieker te beschrijven; Onder de vrouwen met een leeftijd van 80 jaar en ouder ligt het aantal dagopnames in het jaar 2011 maar liefst 6,2 keer hoger dan 15 jaar geleden. Bij mannen met een leeftijd met een leeftijd van 80 jaar en ouder is er een stijging aangetroffen van maar liefst 550% in vergelijking tot 15 jaar geleden. Daarnaast is er ook een stijging gevonden in de personen die een leeftijd hebben onder de 65 jaar. Het aantal dagopnames binnen deze groep steeg een stuk minder maar is toch 2,4 keer zoveel gestegen in vergelijking met 15 jaar geleden. Daarnaast is het aantal verpleegdagen de afgelopen 15 jaar duidelijk gedaald, dit is namelijk gedaald met 30 tot 40%, dit is afhankelijk van de leeftijdsgroep van de patiënten. ''Er is meer controle achteraf en bovendien kan een operatie tegenwoordig vaak sneller, beter en zorgvuldiger’’, aldus de voorlichter. Voor de Nederlandse zorgverzekeraars wil dit dus zeggen dat dit per jaar een grote extra kostenpost oplevert. Wat de zorgverzekeraars en de ziekenhuizen met de resultaten gaan doen is nog niet duidelijk. 

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.