Vergoeding mondhygiënist 2019
Wat is een mondhygiënist(e)?
Een mondhygiënist(e) heeft een HBO-opleiding gevolgd en afgerond, het betreft de opleiding Mondzorgkunde of Mondhygiëne. Alleen personen die gediplomeerd zijn mogen de titel mondhygiënist(e) voeren. Dit beroep is wettelijk geregeld in de Wet op Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Een mondhygiënist(e) kan in dienst zijn van een tandarts of kan een zelfstandige praktijk hebben. Een mondhygiënist(e) houdt zich bezig met het voorkomen van tandbederf, gaatjes in kiezen en tanden en tandvleesaandoeningen.
Waardoor ontstaat ontstoken tandvlees?
Als tandplak niet dagelijks goed wordt verwijderd, kan het tandvlees ontstoken raken. Dit wordt veroorzaakt door de aanwezige bacteriën in het tandplak. Bij ontstoken tandvlees kan tijdens het poetsen het tandvlees gaan bloeden. Indien ontstoken tandvlees niet tijdig wordt behandeld kan het kaakbot erbij betrokken raken en ontstaat er parodontitis. Enkele kenmerken van parodontitis:
- gezwollen tandvlees
- slechte adem
- rood tandvlees
- bloedend tandvlees bij het poetsen.
Bij parodontitis heeft men zelden pijnklachten. Klachten die in een ver gevorderd stadium kunnen optreden zijn o.a.: ontstaan van tussenruimtes tussen tanden en kiezen en het los staan van tanden en kiezen.
Wat doet een mondhygiënist(e)?
De verrichtingen van een mondhygiënist(e) zijn o.a.:
- brengt je mondsituatie in kaart, hierna wordt een behandelplan voor jr opgesteld
- geeft voorlichting over het ontstaan van tandvleesaandoeningen
- geeft instructie voor een goede gebitsverzorging
- verwijdert plaque
- verwijdert tandsteen
- maakt worteloppervlakken glad
- polijst het gebit
- doet bacterieel onderzoek.
Wat is de vergoeding voor een mondhygiënist(e)?
Vanuit het basispakket wordt geen vergoeding verstrekt voor de mondhygiënist(e). Mogelijk heb je recht op een (gedeeltelijke) vergoeding vanuit een tandartsverzekering, mits je deze hebt afgesloten bij je zorgverzekeraar. Vaak biedt de zorgverzekeraar ook bepaalde pakketten aan zoals bijvoorbeeld een gezinspakket. Vanuit dit pakket heb je mogelijk ook recht op een (gedeeltelijke) vergoeding. Voor deze vergoeding geldt geen eigen risico. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering worden alle vergoedingen vermeld waar je recht op hebt vermeld. Bekijk in de onderstaande tabel de vergoeding per zorgverzekeraar.
Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?
- 1 Helemaal niet
- 2 Bijna niet
- 3 Een beetje
- 4 Grotendeels
- 5 Volledig beantwoord
Gemiddelde beoordeling