Vergoeding tandarts 2024

Wanneer ga je naar de tandarts?  

Een tandarts is een tandheelkundig medicus. Hij houdt zich dagelijks bezig met het onderhoud van het gebit van zijn patiënten. Een tandarts controleert meestal tweemaal per jaar het gebit van zijn patiënten. Tijdens deze controle bekijkt hij de toestand van de tanden en kiezen en zal op basis van deze bevindingen een eventuele vervolgbehandeling voorstellen. De meest voorgestelde vervolgbehandeling is het vullen van een gaatje.

Hoe vaak ga je naar de tandarts?

De meeste patiënten van de tandarts gaan tot twee maal per jaar naar de tandarts voor een halfjaarlijkse controle. Deze afspraak is een soort routine afspraak, waarbij de tandarts de toestand van de tanden bekijkt. Bij deze controle verwijdert de tandarts zo nodig tandplak en tandsteen met een speciaal haakje of apparaatje. Tijdens deze behandeling kan wat bloed vrijkomen wanneer het tandvlees wordt geraakt, maar het is verder in principe geen pijnlijke behandeling. Tijdens de controle, controleert de tandarts ook of er zich complicaties of problemen in de mond afspelen. Zo kijkt de tandarts bijvoorbeeld naar ontstekingen van het tandvlees of naar het ontstaan van een beginnend gaatje. Wanneer de tandarts inderdaad een gaatje in één van de kiezen of tanden vindt, zal hij een vervolgafspraak laten maken met de patiënt.

tandarts zorgverzekering vergelijken
Twee keer per jaar naar de tandarts is een verstandige keuze

Is een behandeling altijd gelijk tijdens een consult?

Wanneer de patiënt voor de tweede keer terugkomt zal de voorgestelde behandeling plaatsvinden. De tandarts zal het gaatje of het andere geconstateerde probleem verhelpen. In bijna alle gevallen zorgt de tandarts ervoor dat de behandeling onder plaatselijke verdoving plaatsvindt. De verdoving bestaat uit een injectie waarmee verdovend middel in het gehemelte of tandvlees gespoten wordt. Dit spuitje is niet erg pijnlijk en is te vergelijken met bloedprikken. Wanneer de verdoving is ingewerkt, kan de behandeling beginnen. De patiënt heeft door de verdoving een vreemd en dof gevoel in de mond en voelt duidelijk op welke plaatsen de mond verdoofd is. De tandarts zal nu beginnen met het verhelpen van het probleem in de mond.

Wat zijn de meest voorkomende behandelingen bij de tandarts?

Bij een tandarts kan de patiënt verschillende soorten behandelingen ondergaan. De meest voorkomende behandelingen in een tandartspraktijk zijn:

  • Wortelkanaalbehandeling
  • Gaatjes
  • Controle
  • Tandletsel
  • Ontstoken tandvlees
  • Bleken
  • Gebitsslijtage

Wat is de vergoeding voor een tandartsbehandeling?

De tandartsbehandeling wordt bij volwassenen niet vergoed met de basisverzekering. Het is mogelijk om een vergoeding te krijgen voor de tandarts, wanneer zij een aanvullend pakket hebben afgesloten. De aanvullende pakketten bij de verschillende zorgverzekeraars zijn zeer divers. De tandarts is opgesplitst in verschillende onderdelen. Per onderdeel kun je meer informatie vinden en tevens welke vergoeding er per zorgverzekering betaald wordt. Het meest eenvoudige om dit in te zien is door te starten met je zorgverzekering vergelijken.