Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding antidepressiva 2019

Wat is antidepressiva?

Antidepressiva is het meest gebruikte medicijn bij een depressie. Een depressie kenmerkt zich door neerslachtigheid. Iedereen voelt zich wel eens neerslachtig, maar dat betekent niet direct dat je antidepressiva nodig hebt. Een depressie beïnvloedt het dagelijks functioneren. Iemand voelt zich langere tijd (minimaal twee weken) voortdurend hevig neerslachtig. Door antidepressiva worden stoffen in de hersenen beïnvloed, die je stemmingen en gevoelens bepalen. De werking van antidepressiva is ongeveer na twee tot vier weken vanaf het begin van gebruik waarneembaar voor jezelf. Depressieve klachten worden bestreden door inname van antidepressiva. Dit middel moet meestal langere tijd (ongeveer zes maanden) worden gebruikt om een goed resultaat op te leveren. Zodra het middel niet langer noodzakelijk is, kan er niet van de een op de andere dag met inname worden gestopt. In overleg met de behandelaar moet het rustig aan afgebouwd worden, om (mogelijke) ontwenningsverschijnselen te voorkomen. 

Welke antidepressiva medicijnen zijn er?

Er zijn vele verschillende soorten antidepressiva. Enkele voorbeelden:

 • Prozac
 • Seroxat
 • Citalopram
 • Fevarin
 • Cipramil
 • Zoloft
 • Paroxetine.

Kan je bijwerkingen krijgen bij antidepressiva?

De bijwerkingen van antidepressiva zijn meestal in de eerste weken het hevigst. Daarna verdwijnen ze, of ze zijn nog in geringe mate aanwezig. De patiënt ervaart, in de beginfase van het gebruik, niet direct verbetering, maar kan wel last hebben van bijwerkingen. Hierdoor willen mensen soms stoppen met het gebruik van deze medicatie, terwijl ze het wel nodig hebben. Bijwerkingen van antidepressiva zijn o.a.: overmatig transpireren, misselijkheid, sufheid, slaperigheid, onrust, hoofdpijn.

Welk antidepressiva heb ik nodig?

Antidepressiva richten zich op hetzelfde werkzame doel, de werking is per antidepressivum anders. Niet elk middel past bij elke patiënt, daarom kan het voorkomen dat een patiënt een antidepressivum krijgt wat niet helpt. Indien er na ongeveer vier weken geen vermindering van de klachten wordt waargenomen, kan de arts de dosering van het middel aanpassen of een ander middel voorschrijven.

Hoe lang moet antidepressiva worden gebruikt?

De tijdsduur van het gebruik van antidepressiva is per patiënt verschillend. Het hangt o.a. af van de volgende factoren: heeft de patiënt al meer depressies in het verleden gehad, hoe hevig is de depressie en de persoonlijke omstandigheden. Antidepressiva worden ook preventief gebruikt, er zijn mensen die deze medicijnen jarenlang gebruiken. Er is weinig bekend over de gevolgen hier van. 

Welke vergoeding wordt er gegeven voor antidepressiva?

Bekijk voor meer informatie over de vergoeding van antidepressiva de onderstaande tabel en zie per zorgverzekering de mogelijke vergoeding.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding antidepressiva 2019 scoort gemiddeld: 64 1,3 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.