Vergoeding Behandeling tegen snurken 2025

Waarom snurken sommige mensen?

Iemand snurkt, omdat de zachte weefsels van de keelholte (de tongspier, huig en zacht gehemelte) vibreren. De spieren ontspannen tijdens het slapen omdat we liggen. Het zachte weefsel zakt dan door de zwaartekracht naar beneden en blokkeert de luchttoevoer. Bij het inademen gaan de weefsels trillen en hierdoor ontstaat het snurkgeluid. Dit geluid kan soms wel oplopen tot 80 dB. Bij een obstructie van het neusgebied kan snurken extra versterkt worden (poliepen, amandelen, etc.).

Is er een behandeling tegen snurken?

Er zijn meerdere alternatieven om snurken/OSAS (zie onder) te behandelen:
  • Medische behandeling: neusverstopping kan het gevolg zijn van een allergie of poliep. Een allergie kan met medicatie behandeld worden. Een operatie aan het neustussenschot, of het verwijderen van poliepen, kan soms uitkomst bieden bij heftige snurkers. Bij kinderen wordt soms de keel- en/of neusamandel verwijderd.
  • Een snurkbeugel, ofwel een MRA (Mandibulair (onderkaak) Repositie Apparaat). Deze wordt over de tanden geschoven en houdt de onderkaak naar voren tijdens het slapen. De tong blijft dan beter op de plaats omdat deze aan de onderkaak vastzit en zakt minder gemakkelijk in de keel. Om uit te vinden of dit een goede oplossing is, kan er een slaaponderzoek of ‘snurkscopie’ gedaan worden in een medisch slaapcentrum
  • CPAP, deze therapie wordt meestal gebruikt bij matige tot ernstige OSAS. Er wordt een masker op het gezicht gedragen tijdens de slaap. Via dit masker wordt een flinke luchtstroom ingeblazen. Als de patiënt het masker opzet, ontstaat er een lichte overdruk in het systeem, die door de neusgaten kan doordringen tot in de keelholte, op de plaats waar de luchtweg vernauwt tijdens de slaap. De overdruk zorgt ervoor dat het dichtklappen van de luchtweg niet meer optreedt. Tijdens een onderzoek wordt er bepaald op welke druk het apparaat moet staan, beginnend van een lage naar een hogere druk. Hiermee wordt bepaald welke druk er nodig is om een adequate ademhaling te krijgen tijdens de slaap.

Wat is het obstructieve Slaap Apneu Syndroom (OSAS)?

Bij het Obstructieve Slaap Apneu Syndroom (OSAS) gaat het snurken zo ver, dat de ademhaling sterk wordt verminderd. Bij een apneu blijft de ademhaling helemaal achterwege, van enkele seconden tot soms een minuut of langer. Als dit meer dan vijf keer per uur voorkomt, kan er sprake zijn van OSAS. De gevolgen zijn zeer divers:
  • Hoog cholesterol
  • Vergeetachtigheid
  • Kort lontje
  • Chronische vermoeidheid
  • Energiegebrek
  • Ochtendhoofdpijn
  • Spierpijn
  • Sterk verhoogde kans op hartklachten, hersenbloedingen, diabetes en obesitas
  • Dagelijks functioneren van de snurker en eventueel de partner kan achteruitgaan, waar de relatie ook onder kan lijden
Indien er sprake is van OSAS dan wordt de MRA voor het grootste deel vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Er moet rekening gehouden worden met het wettelijk verplichte, eigen risico. Als er sprake is van een snurkprobleem, maar niet van OSAS, worden de kosten van een MRA gedeeltelijk vergoed bij sommige verzekeraars, door middel van een aanvullende verzekering. Vooronderzoek komt bijvoorbeeld vaak ten laste van de aanvullende verzekering.

Wordt er een vergoeding gegeven om snurken tegen te gaan?

Indien er sprake is van OSAS wordt CPAP apparatuur door middel van de basisverzekering vergoed. Er moet weer rekening gehouden worden met het wettelijk verplichte, eigen risico, maar ook met het feit dat sommige zorgverzekeraars alleen maar met bepaalde leveranciers samenwerken. Het is dus verstandig om je zorgverzekering vergelijken, voordat je kiest.