Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding cholesterolonderzoek 2019

Cholesterolonderzoek

Eén op de drie Nederlanders heeft een verhoogd cholesterol. Een te hoog cholesterol in het bloed is een van de risicofactoren die bijdragen aan hart- en vaatziekten. Dit betekent niet dat cholesterol slecht is voor het lichaam, maar een teveel wel. Cholesterol is een soort vet, dat een belangrijke rol speelt in alle lichaamscellen en het is een belangrijke bouwsteen voor bepaalde hormonen. De soorten cholesterol waar het om draait bij hart- en vaatziekten zijn low density lipoproteïne (LDL) en high density lipoproteïne (HDL). HDL zorgt ervoor dat overtollig LDL-cholesterol in het bloed wordt afgevoerd naar de lever en verlaat uiteindelijk het lichaam via gal en ontlasting. LDL wordt vervoerd naar de vaatwanden om deze te herstellen. Als de hoeveelheid LDL cholesterol zo hoog wordt dat het niet kan worden afgevoerd via HDL-cholesterol wordt het op de vaatwanden afgezet, uiteindelijk lijdend tot aderverkalking. Je krijgt een verhoogd cholesterol door inname van bepaalde voedingsmiddelen, bekend zijn de verzadigde vetten, welke voornamelijk afkomstig zijn van dieren . Dit zijn de ‘slechte’ vetten zoals boter (koekjes en gebak), melk(producten), vlees en kaas. Dit betekent niet dat je deze producten helemaal moet vermijden, maar wel op een gezonde manier moet nuttigen. Naast voeding zijn genen ook een oorzaak voor een te hoog cholesterol.

Je cholesterol kan worden bepaald via een bloedonderzoek. Er zijn meerdere metingen nodig om een betrouwbaar cholesterol waarde te krijgen. Een eerste stap om je cholesterol te verlagen zijn veranderingen in het dieet, aangezien dit de voornaamste factor is voor het verhoogde gehalte. Via een DNA onderzoek kan uitsluitsel worden gegeven of het verhoogde cholesterol familiair is. Mocht dit het geval zijn dan kun je worden behandeld met cholesterolverlagende medicatie om risico op hart- en vaatziekten te reduceren. Niet familiair verhoogd cholesterol kan eventueel ook met medicatie worden behandeld. Denk goed na over wat je eet, want voeding is van grote invloed op je gezondheid. Mocht je hier problemen mee hebben dan kun je altijd terecht bij een diëtist die je hierbij helpt.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding cholesterolonderzoek 2019 scoort gemiddeld: 6 1,3 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.