Vergoeding EHBO bij kinderen 2025

EHBO bij kinderen

Is een cursus eerste hulp (EHBO) aan kinderen verstandig?

Kinderen zijn speels, zien geen gevaar en een ongeluk zit dan ook in een klein hoekje. Als (gast) ouder, leraar, of in de peuteropvang, is het dan handig om te weten hoe je bepaalde situaties moet aanpakken. Een gastouder is sinds januari 2010 zelfs verplicht om het certificaat Eerste Hulp aan kinderen te bezitten. Dit certificaat moet geregistreerd staan. De cursus kinder-EHBO is uitsluitend gericht op het behandelen van kinderen, aangezien het geven van eerste hulp aan kinderen verschilt met die van volwassenen. Je kunt via het rode kruis een cursus volgen. Een cursus duurt gemiddeld 8-10 uur en de kosten zijn rond de 125 euro. Tijdens de cursus leer je met de volgende situaties om te gaan:
 • Je kunt het kind in veiligheid brengen en de toestand van het kind beoordelen
 • Reanimeren en een AED gebruiken
 • Eerste hulp verlenen bij:
 1. bewusteloosheid
 2. bloeding
 3. circulatiestilstand
 4. brandwond, hoofdletsel, huidwond
 5. CO-vergiftiging, kortademigheid
 6. ernstige allergie
 7. koorts en koortsstuipen
 8. letsel aan botten, spieren en gewrichten, nek- en wervelletsel
 9. neusbloeding, tand door de lip, verloren/afgebroken tand
 10. verdrinking, vergiftiging
 11. verslikking, verstikking
 12. vinger tussen de deur
 13. vreemd voorwerp in neus en oor
 14. vuiltje in het oog
De cursus wordt afgesloten met een geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan kinderen. Het certificaat EHBO aan kinderen is twee jaar geldig. Er wordt aangeraden om tijdig herhalingslessen te volgen, om de geldigheidsduur te verlengen. Er wordt verwacht dat je kunt aantonen dat je nog steeds op de juiste wijze eerste hulp kunt verlenen aan kinderen. Naast een cursus is er ook een workshop EHBO aan kinderen. Deze workshop duurt 3 uur en kost circa 60 euro. In deze workshop worden de 7 meest voorkomende ongevallen bij baby’s en kinderen behandeld. Tijdens de workshop leer je omgaan met de volgende situaties;
 • Je leert een kind in veiligheid te brengen, de toestand te beoordelen en de hulpdiensten te alarmeren
 • Verslikking
 • Bewusteloosheid
 • Huidwond
 • Verstuiking
 • Brandwonden
 • Hersenschudding
 • Vergiftiging
Omdat het een workshop betreft, wordt er aan het einde van de workshop een bewijs van deelname meegegeven.

Wat zijn de vergoedingen voor cursus EHBO bij kinderen?

Een EHBO cursus wordt niet vergoed in enkel het basispakket van je zorgverzekering. Er zijn veel aanvullende verzekeringen die een dergelijke cursus wel vergoeden. Informeer bij je zorgverzekeraar of je in aanmerking komt voor een vergoeding. Voor een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering geldt geen eigen risico. Onderaan de pagina kun je je zorgverzekeraar selecteren en alle vergoedingen zien van de betreffende verzekeraar.