Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding flebologie 2019

Wat is flebologie?

Flebologie is een medisch specialisme, dat zich bezighoudt met het diagnosticeren en behandelen van uiteenlopende aandoeningen van de aderen (voornamelijk van de benen), dit zijn de bloedvaten die het bloed terug naar het hart voeren. Als de aderen niet goed functioneren kunnen o.a. spataderen ontstaan.

Wanneer er aan de benen, meestal duidelijk kronkelige, verdikte en blauwe aderen aanwezig zijn, spreekt men van spataderen. Spataderen zijn onderhuids gelegen aderen die zijn uitgezet. Om te voorkomen dat er een verergering ontstaat van vochtophoping, pijnlijke en vermoeide benen, is het belangrijk dat de spataderen tijdig worden behandeld. Veel vrouwen en mannen hebben spataderen. Het komt wel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Op jonge leeftijd zijn er meestal weinig klachten. Spataderen geven vaak klachten op oudere leeftijd. Alvorens spataderen te behandelen zal er eerst grondig onderzoek worden verricht om na te gaan of de klachten worden veroorzaakt door de spataderen.   

Waardoor ontstaan spataderen?

Er zijn diverse oorzaken waardoor spataderen kunnen ontstaan, o.a. door:

 • erfelijkheid
 • zwangerschap (hormonale invloed) 
 • een staand beroep     
 • trombosebeen                                                                                            
 • zwaarlijvigheid                                                                                                                         
 • een ongeval.

Welke klachten zijn er bij spataderen?

De meest voorkomende klachten bij spataderen zijn o.a.:

 • een branderig gevoel in de benen
 • een jeukend gevoel in de benen
 • vermoeide benen 
 • zware of pijnlijke benen 
 • tintelingen in de voetzool

De stuwing in de aderen veroorzaken de klachten. Bij iemand die al lang spataderen heeft, kan door de stuwing in de aderen ook een huidafwijking ontstaan zoals bijvoorbeeld schilfering, eczeem of een bruine huidverkleuring.

flebologie spatader zorgverzekering vergelijken 2019
Weergave van een normale ader en een spatader

Onderzoek en behandeling

Voordat spataderen worden behandeld, moet eerst worden vastgesteld om welke vorm van spataderen het gaat. Vaak wordt een nader onderzoek verricht, een belangrijk onderzoek is het Doppler onderzoek. Bij dit onderzoek kan de bloedstroming in de aderen hoorbaar worden gemaakt. Het is een eenvoudig onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van ultrageluidgolven. Er zijn meerdere behandelingen mogelijk. Bijvoorbeeld d.m.v. een operatieve verwijdering of d.m.v. ambulante flebectomie  (via kleine sneetjes waar gebruik wordt gemaakt van een speciaal soort haaknaaldjes), deze behandeling wordt poliklinisch uitgevoerd. De grootte van de spataderen bepalen voor welke behandeling wordt gekozen.

Krijg in een behandeling voor spataderen vergoed?

Of er een vergoeding door je zorgverzekering wordt gegeven, hangt af van de ernst van de spataderen. Indien de behandeling niet vanuit het basispakket wordt vergoed, dan kun je mogelijk een vergoeding ontvangen vanuit de aanvullende zorgverzekering die je hebt afgesloten bij je zorgverzekeraar. Raadpleeg de polisvoorwaarden van je zorgverzekering, om vast te stellen of je in aanmerking komt voor een vergoeding. Voor een vergoeding vanuit het basispakket geldt het eigen risico, dit geldt niet voor een vergoeding vanuit een aanvullende verzekering. Kijk voor een compleet overzicht voor de vergoeding van flebologie in de onderstaande tabel.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding flebologie 2019 scoort gemiddeld: 6 3,5 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.