Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding hoortoestel 2019

Wat is een gehoorapparaat?

Een gehoorapparaat, ook wel een hoortoestel genoemd, is een elektronisch apparaat dat slechthorenden ondersteunt om beter geluid te kunnen waarnemen. Her apparaat is zeer klein waardoor het gemakkelijk achter het oor kan worden geplaatst. Bij personen die lijden aan ernstige slechthorendheid of personen die doof zijn kunnen de hoortoestellen door middel van restgehoor het spraak afzien (liplezen) ondersteunen.

Wat is het beste gehoorapparaat?

Bij het opmeten van een hoortoestel kan er een technisch onderscheid gemaakt worden tussen de diverse gehoorapparaten. Zo heb je de steeds minder gebruikte analoge hoortoestellen; deze gehoorapparaten beschikken over onderdelen zoals een microfoon, een versterker en een luidspreker, die het elektrische signaal omzet in geluid. Deze gehoortoestellen beschikken over een aan en uit schakelaar, een volume regelaar en soms een toonregeling schakelaar.

Wat is er anders aan een digitaal gehoorapparaat?

Tegenwoordig zijn de meest uitgegeven gehoorapparaten digitale hoorapparaten. Deze digitale gehoorapparaten beschikken over aan aantal onderdelen net zoals het analoge gehoorapparaat. Daarnaast beschikt een digitaal gehoorapparaat ook over een chip met digitale signaalprocessor oftewel een DSP. Deze chip zorgt ervoor dat het analoge geluid wordt omgezet in digitaal geluid. De DSP maakt hierbij gebruik van zachte en harde geluidsignalen. De zachte geluiden die vrijkomen worden relatief meer versterkt dan de harde geluiden. Dit komt door de werking van een compressor. Tevens kan het DSP ervoor zorgen dat verschillende frequenties afzonderlijk van elkaar versterkt worden zodat het gehoorverliescurve tot het minimale wordt beperkt. Tevens zitten er in het gehoorapparaat geavanceerde chips die in staat zijn om spraak te herkennen en hierbij automatisch het juiste luisterprogramma selecteren. Bijna alle digitale gehoorapparaten zijn voorzien van richtingsgevoelige microfoons en meerdere programma’s die het gehoorapparaat automatisch ondersteunen voor verschillende luister situaties. Het resultaat hiervan, is dat de slechthorende een betere kwaliteit heeft in de spraak verstaan en het toestel veel natuurlijker en rustiger in het oor klinkt.

Welke verschillende soorten hoortoestellen zijn er verkrijgbaar?

Zowel de digitale als analoge gehoorapparaten zijn beschikbaar in allerlei soorten en maten. De bekendste soorten gehoorapparaten zijn;

  • Achter het oor – gehoorapparaat (AHO); Dit gehoorapparaat is het meest gebruikte gehoorapparaat in Europa. Het gehoorapparaat is een oorhanger die gemakkelijk achter het oor kan worden gedragen.
  • AHO met open aanpassing; Dit gehoorapparaat is veel kleiner dan een gewone AHO. Dit gehoorapparaat heeft een veel dunner slangetje met een luidspreker die leidt naar de gehoorgang. Tevens beschikt dit gehoorapparaat over een klein universeel hoorstukje. Hierdoor kan het toestel onopvallend gedragen worden en beschikt het over een groot draagcomfort.
  • IHO; Dit gehoortoestel wordt in het oor gedragen en is dus vrijwel onzichtbaar.

Wat is de vergoeding voor hoortoestellen?

Bij de vergoedingen voor hoortoestellen is de laatste jaren veel veranderd. Voor een compleet en actueel overzicht van de verschillende mogelijkheden van vergoedingen bij de diverse zorgverzekeringen kun je de onderstaande lijst raadplegen. 

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding hoortoestel 2019 scoort gemiddeld: 34 3 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.