Vergoeding Huisarts

Wanneer ga je nou eigenlijk naar een huisarts en wat is de vergoeding huisarts 2024? In dit artikel nemen wij je mee over wat je kunt verwachten en wanneer je een huisarts kunt bezoeken.

Wanneer ga je naar een huisarts?

Een huisarts is de eerste arts die je bezoekt, als je gezondheidsproblemen hebt. Een huisarts heeft een brede opleiding, de arts kan bepalen wanneer hij/zij zelf iets kan afhandelen, of dat de patiënt moet worden doorverwezen naar een specialist. Het totale overzicht van de patiënt wordt bijgehouden, elke patiënt heeft een medisch dossier. Van alle medische problemen handelt de huisarts ongeveer 90% zelf af. Ongeveer 10% van de patiënten worden doorverwezen naar een andere hulpverlener of arts. Meestal kent de huisarts zijn/haar patiënt al jaren. Indien de huisarts je niet zelf kan behandelen zal je worden doorverwezen naar een andere hulpverlener. Een huisarts verricht ook kleine chirurgische ingrepen, zoals het verwijderen van een ingegroeide teennagel. Wratten kunnen ook door de huisarts worden weg gehaald. Er wordt door de huisarts een medisch dossier van de patiënt bijgehouden. De taak van een huisarts is om te onderzoeken welke ziekte de patiënt heeft. De huisarts heeft veel algemene kennis van veel voorkomende ziektebeelden. De huisarts schrijft ook medicijnen voor.

Kan je altijd gebruik maken van de Huisartsenpost?

Huisartsenposten zijn speciaal voor patiënten welke acute medische klachten hebben buiten kantooruren. Deze klachten kunnen niet wachten tot de volgende werkdag. Veel huisartsen zijn voor de uren buiten kantoortijden een samenwerking aangegaan met meerdere huisartsen en hebben hiervoor een huisartsendienstenstructuur opgezet. Een huisartsenpost is open in de avond, nacht en het weekend. Het contact met een huisartsenpost is in veel gevallen via de telefoon. Wanneer een telefonisch advies niet volstaat, komt de patiënt langs, of zal de dienstdoende huisarts een bezoek afleggen aan de patient. Bij klachten tijdens kantooruren, kunnen patiënten terecht bij de eigen huisarts. Niet alle huisartsen hebben een samenwerking met een huisartsenpost. Er zijn ook andere samenwerkingsverbanden. Wanneer huisarts niet bekend is met de huisartsenpost in je woonplaats, is het verstandig je huisarts te bellen. Je kunt dan een bericht afluisteren welk nummer je kunt bellen.

huisarts zorgverzekering vergelijken 2019
De dienstdoende huisarts maakt vaak gebruik van een speciaal herkenbaar voertuig

Er zijn veel klachten waarvoor mensen in de avond, nacht en weekend uren contact opnemen met de huisartsenpost. De klachten, waar het meest contact over is met de huisartsenpost, zijn gerelateerd aan;

  • het bewegingsapparaat
  • het spijsverteringsstelsel
  • de luchtwegen
  • de huid

Vergoeding huisarts 2025?

Een bezoek aan de huisarts wordt vergoed vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering. je hoeft geen eigen bijdrage of eigen risico te betalen. Wanneer je meer wilt weten over het consult bij de huisarts en labaratoriumonderzoek via de huisarts kun je onderaan het artikel meer informatie vinden.