Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding hydrotherapie (therapeutisch zwemmen) 2019

Hydrotherapie (therapeutisch zwemmen)

Hydrotherapie is een medische therapie, waarbij veelvuldig water wordt gebruikt om bepaalde klachten te verlichten van de patiënt. De behandelvorm wordt vooral gebruikt bij reumatische en orthopedische klachten. Daarnaast kan de behandelvorm ook voor aandoeningen aan het zenuwstelsel een heilzame therapievorm zijn. Hydrotherapie is dan ook een zeer veelzijdige therapie, maar wat is het nu precies?

Hydrotherapie is een eeuwenoude therapie die gebruikt wordt om klachten bij de patiënt te verlichten. Reeds in de oude beschavingen van de Grieken, de Romeinen en de Egyptenaren werd deze therapie al toegepast. Het was toen ook al algemeen bekend dat de warmtebaden een positief effect konden hebben op de gezondheid van de patiënten. De eerste man die deze therapievorm heeft aangeboden is Vincent Priessnitz. Deze voorgenoemde man begon hiermee in 1829 en werd hier zeer beroemd mee. Hij kreeg hierbij klanten uit allerlei landen, wat een zeer goede prestatie was in die tijd.

Welke werking biedt hydrotherapie?

De behandelwijze hydrotherapie maakt gebruik van de effecten van de verschillende water temperaturen en de waterdruk die gelegd wordt op het lichaam. De huid registreert de prikkels die binnenkomen in het lichaam en leidt deze prikkels direct door naar de hersenen, waar deze op hun beurt worden verwerkt. In antwoord op de prikkels op de huid stimuleren de hersenen het immuunsysteem, de bloedsomloop en het verteringsstelsel. Daarnaast verminderen ze de productie van stresshormonen en de gevoeligheid van het lichaam voor pijn. Wat betreft de temperatuur die gebruikt wordt bij de therapie, wordt er zowel gebruik gemaakt van warme als koude baden. De warme stromen geven rust en kalmeren de spieren, terwijl de koude daarentegen het lichaam activeren. Met de druk die het water uitoefent op het lichaam van de gebruiker kan eindeloos worden afgewisseld. Dit is geheel afhankelijk van de klachten waarmee de patiënt te maken heeft. In het water ervaren de patiënten een soort verlossing van de zwaartekracht. In het water kan de patiënt namelijk als het ware zweven. Door middel hiervan kunnen spiergroepen welke de klachten veroorzaken nu eventjes verlichten en worden er op een relatief veilige manier oefeningen verricht met de spiergroepen van de patiënt. Dit wordt gedaan om de spiergroep ten einde losser te maken. Door te werken met deze waterdruk op het lichaam van de patiënt kan het worden gezien als een soort van massage.

De vergoedingen hydrotherapie (therapeutisch zwemmen)

Bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars bieden Hydrotherapie aan in hun aanvullende pakketten. De hoogte van de vergoedingen is geheel afhankelijk van de zorgverzekeraar. Hydrotherapie zit nooit enkel in het basispakket. Wanneer je veel gebruik wilt gaan maken van hydrotherapie, is het aan te raden de aanvullende verzekeringen van je zorgverzekeraar goed door te lezen. Zo kun je je verzekeren voor Hydrotherapie in het aanvullende pakket wat het beste bij je past. De vergoedingen verschillen zeer per aanvullend pakket en per verzekeraar.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding hydrotherapie (therapeutisch zwemmen) 2019 scoort gemiddeld: 11 4 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.