Vergoeding Kraamzorg in ziekenhuis (zonder medische noodzaak) 2025

Hoe is de kraamzorg geregeld in het ziekenhuis?

Na de bevalling heeft elke vrouw recht op kraamzorg in een kraamhotel of ziekenhuis. Kraamzorg heeft meestal een duur van 8 dagen. Je wordt dan verzorgd, samen met je pasgeboren kindje, door een kraamverzorgende in een kraamhotel of een verpleegkundige in een ziekenhuis. De kraamverzorgende of verpleegkundige is verantwoordelijk voor de verzorging en begeleiding van de moeder en de pasgeboren baby. De kraamverzorgende of verpleegkundige weet alles over de gezondheid en verzorging van een pasgeboren baby:
  • Zij/hij heeft ook een signalerende functie. Bijvoorbeeld, als er bij moeder of kind iets verandert in de gezondheidstoestand: het pasgeboren kindje wil niet drinken of de hechtingen van de moeder gaan ontsteken, dan meldt de kraamverzorgende of verpleegkundige dit aan een arts.
  • Ook krijg je van een kraamverzorgende/ verpleegkundige uitgebreide informatie over hoe je je kindje kunt verzorgen en je krijgt tips op welke manier je die verzorging kunt inpassen in je nieuwe gezinssituatie.
  • Je wordt begeleid bij het geven van borst- of flesvoeding, je leert verschillende manieren van borstvoeding geve,n zodat je samen met je kindje een manier vindt die bij je past en die je allebei als prettig ervaart.
  • Je kunt de emotionele aspecten met haar/hem bespreken.
  • Ook kan de kraamverzorgende of verpleegkundige je tips geven over hoe je andere kinderen uit je gezin kunt betrekken bij de geboorte van hun broertje en of zusje.
kraamzorg in het ziekenhuis geen medische noodzaak Kraamzorg in het ziekenhuis is ook mogelijk

Wat is de vergoeding voor kraamzorg in het ziekenhuis zonder medische noodzaak?

Er wordt een vergoeding verstrekt vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering. Er geldt geen eigen risico voor deze vergoeding. Je dient wel een eigen bijdrage te betalen. De eigen bijdrage voor kraamzorg in het ziekenhuis, waar geen medische noodzaak voor is, wordt per dag berekend. Indien je zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten met het ziekenhuis of kraamhotel, valt de vergoeding meestal lager uit. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering wordt vermeld, welk bedrag je als eigen bijdrage moet betalen en de vergoeding waar je recht op hebt. Wil je meer informatie over diverse onderwerpen gerelateerd aan het onderwerp kraamzorg? Meer informatie is te vinden op de hoofdpagina zwangerschap & bevalling of kraamzorg.