Vergoeding kunstmatige inseminatie (KI) 2024

Wat is kunstmatige inseminatie?

Ongewilde kinderloosheid komt helaas vaak voor. 1 op de 10 heteroseksuele paren blijven ongewild kinderloos. De oorzaak hiervan ligt vaak één derde van de gevallen aan de vrouw, één derde van de gevallen aan de man en één derde van de gevallen aan beide partners. Bij mannelijke onvruchtbaarheid kan er in sommige gevallen gebruik worden gemaakt van kunstmatige inseminatie met donorsperma(KID). Dit kan ook bij erfelijke ziektes die worden gedragen door de man en die hij niet wil overdragen aan zijn kind. Lesbische paren en alleenstaande vrouwen hebben ook middels KID een kans op het krijgen van kinderen. Kunstmatige inseminatie (met eigen zaad of met donorzaad) is een vruchtbaarheidsbehandeling. Er zijn verschillende vormen van kunstmatige inseminatie. Meestal zal de inseminatie plaatsvinden met eigen zaad, maar het kan ook met donorzaad. Het zaad wordt opgezogen met een spuitje en zo hoog mogelijk in de vagina ingebracht (zo dicht mogelijk bij de baarmoedermond). Dit is het meeste te vergelijken met het normale proces van bevruchting. Deze behandeling vindt plaats tijdens het vruchtbaarste moment van de cyclus, vlak voor de eisprong. Ook is er een mogelijkheid om de inseminatie zelf te doen. Bij zelfinseminatie worden de zaadcellen vóór de baarmoedermond geplaatst d.m.v. een spuitje. Het insemineren van de spermacellen is pijnloos. Wanneer de baarmoedermond echter te zuur of te taai is, of als er antistoffen zijn tegen de spermacellen wordt er in de baarmoeder zelf geïnsemineerd (IUI). Zie hiervoor het artikel intra-uteriene inseminatie (IUI).

Waarom kiezen voor kunstmatige inseminatie?

Er zijn diverse redenen waarom er voor kunstmatige inseminatie wordt gekozen o.a.:
  • De man heeft een te laag aantal zaadcellen
  • De kwaliteit van de zaadcellen is niet voldoende
  • Het baarmoederhalsslijm is onvoldoende van kwaliteit
  • Er wordt geen baarmoederhalsslijm geproduceerd.
Bij het gebruik van donor sperma is het van belang dat er in de familie van de donor geen erfelijke ziekten voorkomen. Het sperma wordt regelmatig gecontroleerd op ziekten, als HIV, hepatitis-B en –C, syfilis, chlamydia trachomatis en gonorroe. Echter kun je buiten een bekende spermadonor ook een spermadonor uit de spermabank verkrijgen. De spermabank zal altijd zoeken naar een donor die qua uiterlijk het dichtste bij de partner komt.

Wat is de vergoeding voor kunstmatige inseminatie?

Vanuit de basisverzekering van de zorgverzekering wordt een vergoeding gegeven. Voor deze vergoeding geldt het eigen risico, je betaalt geen eigen bijdrage. Raadpleeg de polisvoorwaarden van je verzekering, om vast te stellen aan welke voorwaarden moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Bekijk in het onderstaande overzicht de vergoeding die wordt gegeven door de zorgverzekering.