Vergoeding oefentherapie Mensendieck/Cesar 2023

Wat houdt oefentherapie Mensendieck/Cesar in?

In het verleden was de behandeling van een Cesar therapeut anders dan een behandeling van een Mensendieck therapeut. In de loop van de jaren is er nog weinig tot geen verschil in de behandelingen ontstaan. Er bestaat maar één beroepsvereniging: de VcOCM (Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck).

Je hebt een lichamelijke klacht en je wilt hiervoor geholpen worden. Deze klacht kan zijn ontstaan doordat je een verkeerde houding hebt. De oefentherapeut maakt je bewust van je manier van bewegen en je houding in relatie tot je klachten. De volgende klachten kunnen o.a. door de oefentherapeut worden behandeld:
  • Hoofdpijn
  • Gewrichtspijn
  • Rugklachten
  • Nekklachten
  • Ademhalingsklachten
  • Stress/spanningsklachten
  • Bekkenklachten
Om zo goed mogelijk van deze klachten af te komen, worden er oefeningen op maat aangeleerd die je in je dagelijkse leven kunt toepassen. De oefentherapeut kijkt naar het hele lichaam:
  • Hoe beweeg je je?
  • Welke gewrichten of spieren worden overbelast?
  • Wordt er een verkeerde houding aangehouden in het dagelijks leven?
            Veel mensen hebben een verkeerde houding, die goed aangepast kan worden
Vervolgens kan de oefentherapeut je uitstekend helpen door het bewegingsgedrag aan te passen. Hierdoor worden nieuwe klachten voorkomen. Deze therapie verhelpt/vermindert dus niet alleen de klachten, maar heeft ook een preventieve werking.

Er zijn diverse oefentherapieën zoals bekkenoefentherapie, psychosomatische oefentherapie en kinderoefentherapie.

Fysiotherapie

Oefentherapie Mensendieck/Cesar lijkt veel op fysiotherapie. Bekijk onze pagina fysiotherapie om de verschillen te zien.

Vergoeding oefentherapie Mensendieck/Cesar

Je hebt recht op een vergoeding vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering vanaf de 21e behandeling, wanneer je een chronische aandoening hebt. Er moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan om voor deze vergoeding in aanmerking te komen. De eerste 20 behandelingen kunnen mogelijk worden vergoed uit een aanvullende verzekering, mits je deze hebt afgesloten bij je zorgverzekeraar. Raadpleeg de polisvoorwaarden om vast te stellen aan welke voorwaarden je moet voldoen om voor een vergoeding in aanmerking te komen. Patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten, krijgen sinds 2018 twaalf behandelingen oefentherapie vergoed vanuit het basispakket. Als je een vergoeding ontvangt vanuit de aanvullende verzekering, geldt er geen eigen risico, dit geldt wel voor een vergoeding vanuit het basispakket van je zorgverzekering.

De vergoeding is verschillend per leeftijd. Zie vergoeding oefentherapie Mensendieck/Cesar tot 18 jaar en vergoeding vanaf 18 jaar in de polis van je zorgverzekeraar.