Vergoeding orthodontie

Wat is orthodontie?

Het komt niet vaak voor dat iemand tanden heeft die van nature recht staan. Om scheefstand van de tanden te corrigeren is orthodontie de enige oplossing. Een orthodontist is een specialist die de stand van tanden en kaken verbetert door middel van verschillende beugels. Voor een behandeling bij een orthodontist is geen leeftijdslimiet vastgesteld. Veel kinderen worden door een orthodontist behandeld, maar het aantal behandelingen bij volwassenen neemt ook toe. Het komt wel voor dat er bepaalde afwijkingen zijn die alleen bij een kind kunnen worden gecorrigeerd.

Wanneer begint een orthodontie behandeling?

Dit hangt af van de soort afwijking en het verschilt per persoon. Indien de tandarts afwijkingen constateert zal hij/zij het kind/de volwassene doorverwijzen naar de orthodontist. De orthodontist beslist of iemand kan worden behandeld.

De duur van de behandeling is afhankelijk van de correctie die moet plaatsvinden. Meestal duurt een behandeling enkele jaren. Om de stand van tanden en kaken te verbeteren zijn er verschillende beugels beschikbaar. Een beugel die in de mond wordt gedragen, dit kan een vaste beugel zijn of een uitneembare beugel. Of een beugel die buiten de mond loopt. Om te bepalen welke beugel voor iemand geschikt is, wordt er eerst onderzoek verricht d.m.v. röntgenfoto’s en gebitsmodellen. Als de beugel is aangemeten vindt er een regelmatige controle plaats. Op het moment dat het doel is bereikt, de stand van tanden en kiezen is gecorrigeerd, kan de  (vaste) beugel worden verwijderd. De uitneembare beugel hoeft niet meer gedragen te worden. Om de tanden geen mogelijkheid te geven om weer scheef te gaan staan worden er vaak metalen draadjes geplaatst, deze worden achter de tanden geplaatst.

Wat is het voordeel van een orthodontische behandeling?

Een orthodontische behandeling biedt vaak meerdere voordelen. Enkele voorbeelden:

  • het gebit kan beter worden gereinigd
  • de kans op cariës wordt verminderd
  • een positieve uitstraling

Start met je zorgverzekering vergelijken daarna kun je in het filter de orthodontie toepassen, door de vele ontwikkelingen verschilt dit teveel om op te sommen maar is het zeer overzichtelijk na het vergelijken.