Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding preventief medisch onderzoek 2019

Wat is een preventief medisch onderzoek?

Een geneeskundig onderzoek, dat zonder dat er sprake is van gezondheidsproblemen of klachten, wordt uitgevoerd, wordt een preventief medisch onderzoek genoemd.

Op welke manieren kan een preventief medisch onderzoek plaats vinden?

Er zijn verschillende manieren om preventief onderzoek te doen naar de gezondheid. Dit kan bijvoorbeeld al door het meten van het cholesterol of bloedsuiker, door middel van een vingerprik. In dit artikel richten we ons op de Total Body scan. Dit is een totaal onderzoek voor het hele lichaam. 

Wat is een Total Body Scan?

Om inzicht te krijgen in de eigen gezondheid kan iemand een Total Body Scan uit laten voeren. Een team van medisch specialisten brengt het lichaam in kaart. Ieder uitgebreid medisch onderzoek wordt altijd afgestemd op een persoonlijke situatie, omdat ieder mens uniek is. Het medisch verleden, de leeftijd en leefstijl (bijvoorbeeld roken en alcoholgebruik), familiare risico's en eventuele klachten worden nagevraagd om het onderzoeksprogramma samen te stellen. Een total body scan kan een combinatie zijn van de volgende onderzoeken:

 • MRI-scan
 • CT-scan
 • Echografie
 • Laboratorium (bloedafname, urine en ontlasting afname)
 • Endoscopie (bij maag en/of darmonderzoek)
 • Röntgenfoto's.

De organen die onderzocht kunnen worden bij een Total Body Scan zijn: hart en hartkleppen, nieren, hersenen en schedel, bloedvaten, longen, buik, blaas, milt, lymfeklieren, wervelkolom, alvleesklier, botten, galblaas, gewrichten, heupen en bekken, slagaderen, prostaat bij mannen en de eierstokken en baarmoeder bij vrouwen. 

Waarom een total body scan ondergaan?

De kans op genezing of stabilisatie van een ziekte is groter, als een aandoening in een zo vroeg mogelijk stadium wordt ontdekt. Met de scan kunnen bijvoorbeeld tumoren of de kans op een hert- of herseninfarct goed worden gezien. Echter is de total body scan een momentopname. Het is dus belangrijk dat je na de scan altijd je lichaam blijft controleren en alert blijft op signalen die je lichaam aangeeft. 

Wat zijn de vergoedingen voor een Total Body Scan?

Een Preventief Medisch Onderzoek wordt nooit vergoed in enkel het basispakket. Wanneer een verzekerde toch wilt genieten van de vergoedingen dient hij een aanvullende verzekering af te sluiten. Deze aanvullende zorgverzekering vergoedt dan een deel van de gemaakte kosten. Elk aanvullend pakket heeft zijn eigen specifieke vergoedingen ten behoeve van een Preventief Medisch Onderzoek. Daarom is het verstandig de aanvullende verzekeringen goed door te nemen alvorens het afsluiten hiervan. Sommige aanvullende verzekeringen geven namelijk een ruimere vergoeding op een Preventief Medisch Onderzoek dan andere aanvullende verzekeringen. Bekijk in het onderstaande overzicht de vergoedingen per zorgverzekering.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding preventief medisch onderzoek 2019 scoort gemiddeld: 19 2,9 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.