Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding reiskosten ziekenbezoek 2019

Krijg ik reiskostenvergoeding voor bezoek aan een gezinslid in zorginstelling?

Als een gezinslid wordt opgenomen in een zorginstelling is dit vaak een ingrijpend gebeuren. Indien de zorginstelling zich buiten je woonplaats bevindt, brengt dit ook meestal hoge reiskosten met zich mee. Elke zorgverzekeraar stelt zijn eigen voorwaarden om voor vergoeding voor bezoek aan een patiënt (gezinslid) in aanmerking te komen. Voorbeelden van voorwaarden:

 • De ziekenhuisopname moet zijn voorgeschreven door een arts
 • Er is sprake van een bijzondere situatie/ernstige ziekte.
 • Je moet ouder zijn dan achttien jaar
 • Je moet directe bloedverwant zijn in de eerste graad met de patiënt; dochter/ vader.
 • Bezoekkosten worden ten hoogste éénmaal per dag vergoed
 • Je bent ingeschreven op hetzelfde adres als de patiënt die je bezoekt
 • Afstand zorginstelling ten opzichte van je woonadres
 • De vergoeding wordt berekend per km
 • Er geldt een maximum bedrag per jaar

Vaak wordt er uitgegaan van de goedkoopst mogelijke vorm van reizen. Bijvoorbeeld met het openbaar vervoer (trein 2e klas). Wanneer deze manier van reizen niet mogelijk is, omdat bijvoorbeeld het ziekenhuis niet te bereiken is met het openbaar vervoer of wanneer reizen met de auto goedkoper is, is het mogelijk om een kilometervergoeding te krijgen. Dit wordt per geval bekeken. Één bezoeker per dag wordt in sommige gevallen gezien als voldoende om contact te kunnen houden met het ‘zieke familielid’. Dit is per zorgverzekeraar verschillend. Wanneer een gezinslid is opgenomen in een ziekenhuis in het buitenland gelden hier ook weer eigen regels voor per verzekeraar. De regels komen vaak wel overeen met de voorwaarden die gelden bij een opname in een instelling in Nederland.

Een belangrijke voorwaarde voor het verstrekken van de vergoeding is dat jij en je gezinslid bij dezelfde zorgverzekering zijn aangesloten. Wanneer dit niet het geval is, komt je meestal niet in aanmerking voor de vergoeding van de reiskosten. Tegenwoordig word er vaak elk jaar gewisseld van zorgverzekeraar. Naar ’de goedkoopste’ of naar degene die het meeste aansluit bij jouw behoefte. Houdt hier dus rekening mee wanneer je van zorgverzekeraar wisselt.

Er wordt geen vergoeding verstrekt voor deze reiskosten vanuit de basisverzekering. Je dient een aanvullende verzekering af te sluiten om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Zorgverzekeraars hebben meestal meerdere soorten van aanvullende verzekeringen.  In de polisvoorwaarden wordt vermeld bij welke aanvullende verzekering je recht hebt op vergoeding van reiskosten. Omdat de vergoeding van reiskosten vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoed dien je rekening te houden met het eigen risico wat je moet betalen. Je zorgverzekeraar kan je de juiste informatie geven.  

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding reiskosten ziekenbezoek 2019 scoort gemiddeld: 18 3,1 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.