Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding scootmobiel 2019

Wat is een scootmobiel?

Een scootmobiel is een voertuig wat wordt aangedreven door een elektromotor. Meestal wordt een scootmobiel gebruikt door mensen met een mobiliteitsbeperking. Het gebruik van een scootmobiel is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. De toename is o.a. veroorzaakt door de vergrijzing. Tegenwoordig schaffen steeds meer oudere mensen een scootmobiel aan, ook als dit nog niet medisch noodzakelijk is.

Bij welke klachten wordt vaak een scootmobiel aangeschaft?

Mensen die een scootmobiel gebruiken kunnen o.a. één van onderstaande klachten hebben:

  • reuma
  • osteoporose
  • matige conditie i.v.m. een aandoening
  • evenwichtsstoornissen
  • fysieke beperkingen.

Mensen die voor het eerst een scootmobiel gaan gebruiken ervaren dit vaak als een stukje onafhankelijkheid. Iemand kan weer zelfstandig naar buiten, dagelijkse bezigheden weer oppakken zoals boodschappen doen, even winkelen.


Een scootmobiel geeft meer vrijheid

Welke scootmobiel kies je?

Er zijn scootmobielen die goed wendbaar zijn, die opvouwbaar zijn en over een hoge actieradius beschikken. Met een scootmobiel met een hoge actieradius kun je langere afstanden afleggen (het duurt langer voordat de accu leeg is). In de handleiding van een scootmobiel staat de actieradius aangegeven, deze is o.a. ook afhankelijk van de conditie van de accu, de buitentemperatuur en het gewicht van de bestuurder. Een opvouwbare scootmobiel is aan te raden als je regelmatig per trein of per auto reist.  Wil je grotere afstanden afleggen met je scootmobiel, dan wordt vooral de scootmobiel met een hoge actieradius aanbevolen. Er wordt meestal voor een wendbare scootmobiel gekozen als deze ook in huis wordt gebruikt.

Geldt er een beperkt snelheid?

De bestuurder van een scootmobiel heeft zich wel aan bepaalde regels te houden, hij/zij is een bestuurder. Er mag nooit op een autoweg worden gereden, wegen die voor bromfietsers en fietsers verboden zijn, zijn ook verboden voor scootmobielen. Als iemand in een scootmobiel op het trottoir rijdt dient hij/zich te gedragen als een voetganger, er geldt een beperkte snelheid van max. 6 km per uur. Binnen de bebouwde kom is op een (brom) fietspad een maximum snelheid van 30 kilometer per uur toegestaan. Niet alle gebouwen verlenen toegang aan een scootmobiel, in dit geval staan er meestal bij de ingang rolstoelen waarvan gebruik kan worden gemaakt.

Wat is de vergoeding voor een scootmobiel?

Een scootmobiel wordt niet vergoed door een zorgverzekeraar. Mogelijk kun je in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Je hebt voor een aanvraag voor een vergoeding geen verwijzing nodig van je arts. De aanvraag kunt je indienen bij het WMO loket van je woonplaats.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding scootmobiel 2019 scoort gemiddeld: 67 3,8 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.