Vergoeding scootmobiel 2025

Wat is de vergoeding voor een scootmobiel, iets wat vaak naar voren komt, vooral bij veel ouderen via onze email. Middels dit artikel proberen wij je uit te leggen hoe je een scootmobiel kunt aanvragen, waar je hiervoor dient te zijn en hoe je deze eventueel kunt aanschaffen.

Wat is een scootmobiel?

Een scootmobiel is een voertuig dat wordt aangedreven door een elektromotor. Meestal wordt een scootmobiel gebruikt door mensen met een mobiliteitsbeperking. Het gebruik van een scootmobiel is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. De toename is o.a. veroorzaakt door de vergrijzing. Tegenwoordig schaffen steeds meer oudere mensen een scootmobiel aan, ook als dit nog niet medisch noodzakelijk is. Vanuit de zorgverzekering bestaat er geen vergoeding voor de aanschaf van een scootmobiel.

Bij welke klachten wordt vaak een scootmobiel aangeschaft?

De onderstaande klachten kunnen leiden tot gebruik van een scootmobiel:
  • Reuma
  • Osteoporose
  • Matige conditie i.v.m. een aandoening
  • Evenwichtsstoornissen
  • Fysieke beperkingen
Mensen die voor het eerst een scootmobiel gaan gebruiken ervaren dit vaak als een stukje onafhankelijkheid. Iemand kan weer zelfstandig naar buiten, dagelijkse bezigheden weer oppakken zoals boodschappen doen en even winkelen.

Welke scootmobiel kies je?

Er zijn scootmobielen die goed wendbaar zijn, die opvouwbaar zijn en over een hoge actieradius beschikken. Met een scootmobiel met een hoge actieradius kun je langere afstanden afleggen (het duurt langer voordat de accu leeg is). In de handleiding van een scootmobiel staat de actieradius aangegeven, deze is o.a. ook afhankelijk van de conditie van de accu, de buitentemperatuur en het gewicht van de bestuurder. Een opvouwbare scootmobiel is aan te raden als je regelmatig per trein of per auto reist. Wil je grotere afstanden afleggen met je scootmobiel, dan wordt vooral de scootmobiel met een hoge actieradius aanbevolen. Er wordt meestal voor een wendbare scootmobiel gekozen als deze ook in huis wordt gebruikt. Een scootmobiel is in vele kleuren beschikbaar. De vergoeding voor scootmobiel 2021 wordt onder in dit artikel besproken.

Geldt er een beperkte snelheid?

De bestuurder van een scootmobiel hoort zich wel aan bepaalde regels te houden, hij/zij is een bestuurder. Er mag nooit op een autoweg worden gereden, wegen die voor bromfietsers en fietsers verboden zijn, zijn ook verboden voor scootmobielen. Als iemand in een scootmobiel op het trottoir rijdt dient hij zich te gedragen als een voetganger. Dan geldt er een beperkte snelheid van max. 6 km per uur. Binnen de bebouwde kom is op een (brom) fietspad een maximum snelheid van 30 kilometer per uur toegestaan. Niet alle gebouwen verlenen toegang aan een scootmobiel, in dit geval staan er meestal bij de ingang rolstoelen waarvan gebruik kan worden gemaakt.

Vergoeding scootmobiel van je verzekeraar?

Vanuit je verzekering krijg je geen vergoeding voor een scootmobiel. Mogelijk kun je in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning(WMO). Je hebt voor een aanvraag voor een vergoeding geen verwijzing nodig van je arts. De aanvraag kun je indienen bij het WMO loket van je woonplaats, vaak kan dit eenvoudig en snel digitaal worden geregeld.

Geen vergoeding scootmobiel vanuit de WMO?

Dan kun je ervoor kiezen om er zelf een aan te schaffen, de prijzen tussen de mobielen verschillen enorm. Dit heeft te maken met allerlei verschillende specificaties en uiteraard wat je eigen wensen zijn om je te verplaatsen. Wil je kijken welke scootmobielen er op de markt zijn, klik dan op de volgende link: scootmobiel kopen