Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding slaap- en kalmeringsmiddelen 2019

Wanneer worden kalmerings- en slaapmiddelen gebruikt?

Kalmerings- en slaapmiddelen helpen als je last hebt van angstgevoelens, spanningen, onrust en slapeloosheid. Als deze middelen te lang worden gebruikt, kunnen ze een verslavende werking hebben. Afhankelijk van je klachten bepaalt je arts hoe lang je kalmerings- of slaapmiddelen mag gebruiken. Kalmeringsmiddelen zijn direct bij het eerste gebruik effectief. Mensen die een depressie hebben en daarvoor antidepressiva nodig hebben, krijgen vaak in het begin ook een kalmerings- of slaapmiddel voorgeschreven, omdat deze middelen een directe werking hebben. Antidepressiva moet eerst een aantal weken worden ingenomen, om vast te kunnen stellen of het middel werkzaam is. 

Hoe werken kalmerings en slaapmiddelen?

Kalmerings- en slaapmiddelen hebben een uitwerking op de hersenactiviteit, het is een verdovende werking. Het concentratievermogen wordt verminderd en het geheugen kan verminderen. Als je één van deze middelen hebt ingenomen wordt je daarna al snel ontspannen en slaperig. Hierdoor worden spanningen en angsten verminderd. Gedurende de tijd dat je deze middelen gebruikt, wordt autorijden afgeraden, omdat je concentratievermogen is verminderd en je op de dag ook nog suffig kan zijn. Afhankelijk van de klachten, wordt een middel voorgeschreven door de arts. Indien een patiënt de gehele dag angstgevoelens heeft, wordt er bijvoorbeeld een ander middel voorgeschreven, dan voor een patiënt die geen goede nachtrust heeft. De werkingsduur en het effect van een middel is verschillend. Een slaapmiddel wat snel werkt, maar ook snel is uitgewerkt wordt ook wel inslaapmiddel genoemd. Doorslaapmiddelen zijn de langwerkende slaapmiddelen, deze middelen veroorzaken eerder sufheid op de dag. Enkele kalmerings- en slaapmiddelen:

  • lorazepam
  • oxazepam
  • midazolam,
  • diazepam stilnoct.  

De bijwerkingen van deze middelen zijn o.a. concentratieproblemen, afhankelijkheid van het middel, sufheid en verwardheid. Overleg altijd met je arts, indien je wilt stoppen met een kalmerings- of slaapmiddel. Met deze middelen kun je niet in één keer stoppen, het gebruik moet stapsgewijs worden afgebouwd. Als je het gebruik niet langzaam afbouwt, dan kun je ontwenningsverschijnselen krijgen. Na het gebruik van een slaapmiddel (zonder afbouwing) kun je weer problemen met het slapen krijgen.

Wat is de vergoeding van slaap en kalmeringsmiddelen?

Onder dit artikel vind je een overzicht van de verschillende vergoedingen per zorgverzekeraar.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding slaap- en kalmeringsmiddelen 2019 scoort gemiddeld: 43 2,1 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.