Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding tandarts awbz instelling 2019

Kan een tandarts ook langskomen in een instelling voor gehandicapten of een verpleegtehuis?

Een AWBZ instelling is een instelling waar je (tijdelijk) wordt verzorgd en woont. Bijvoorbeeld een instelling voor gehandicapten, een instelling voor revalidatie of een verpleeginrichting. Gedurende het verblijf in een instelling moet het gebit ook goed worden verzorgd. De verzorging van het gebit bestaat uit de dagelijkse reiniging (poetsen/flossen) van het gebit. Maar het gebit moet ook door een tandarts worden gecontroleerd. De tandheelkundige behandeling kan plaatsvinden:

 • in de AWBZ instelling
 • bij een centrum voor bijzondere tandheelkunde
 • bij je eigen tandarts

Wat is een centrum voor bijzondere tandheelkunde?

Wanneer de tandarts niet de tandheelkundige zorg kan leveren die nodig is dan kan de behandeling plaatsvinden in een centrum voor bijzondere tandheelkunde. Deze zorg wordt o.a. verleend als iemand een bepaalde medische afwijking heeft. Enkele voorbeelden:

 • tandheelkundige behandeling van geestelijk gehandicapte personen
 • behandeling van lichamelijk gehandicapte personen
 • tandheelkundige behandeling van patiënten met een angststoornis
 • afwijking van de mond, bijvoorbeeld een “hazenlip”
 • patiënten met een extreme kokhalsneiging

Het is afhankelijk van de omstandigheden of iemand in aanmerking komt voor een behandeling in een centrum voor bijzondere tandheelkunde. Is er sprake van een specifieke omstandigheid? Vergoed de zorgverzekeraar de kosten? Er zijn duidelijke regels gesteld voor een behandeling in een centrum voor bijzondere tandheelkunde.

Wat is de vergoeding voor een tandarts behandeling in een AWBZ instelling?

Indien er een indicatie is voor verblijf en behandeling dan worden de kosten vergoed vanuit de AWBZ mondzorg. Bij verblijf zonder behandeling wordt er een vergoeding vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering gegeven. Raadpleeg de polisvoorwaarden van je zorgverzekering om vast te stellen op welke vergoeding je recht hebt. Recht op bijzondere tandheelkunde is mogelijk, indien iemand ernstig lichamelijk en/of geestelijk gehandicapt is. Voor de behandeling die niet vanuit de AWBZ of basisverzekering wordt vergoed kun je een aanvullende verzekering afsluiten. In het onderstaande overzicht vind je meer informatie per zorgverzekeraar.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding tandarts awbz instelling 2019 scoort gemiddeld: 13 3,3 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.