Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding taxivervoer 2019

Wanneer iemand extra hoge kosten moeten maken door bijvoorbeeld een chronische ziekte, ouderdom of een handicap, kan hij/zij in aanmerking komen voor een vergoeding of een tegemoetkoming voor het gebruik van de taxi. Hoeveel de patiënt of oudere terug kan krijgen, is geheel afhankelijk van de soort kosten, de hoogte van de kosten en de persoonlijke situatie.

Kosten van taxivervoer

Het kan, zoals bovengenoemd, voorkomen dat iemand door  een handicap, ouderdom of een chronische ziekte meer reiskosten moet maken. Wanneer de patiënt of oudere extra geld kwijt is door meermaals gebruik te maken van taxivervoer, wordt dit vrijwel altijd vergoed door de gemeente waar hij of zij woonachtig is. Wanneer iemand enkel en alleen op de taxi is aangewezen en geen terugval kan maken op het openbaar vervoer, dan komt hij/zij mogelijk in aanmerking voor vervoer met een speciale taxidienst. Deze taxidienst is voor mensen met een chronische ziekte, een handicap of voor ouderen. De patiënt of oudere kan hier van gebruik maken voor uitstapjes die verder weg zijn dan de vijf openbaar vervoerzones binnen het woonadres. Voor vervoersmogelijkheden die dichterbij zijn dient de patiënt of oudere aan te kloppen bij de gemeente. Wanneer hij/zij gebruik wenst te maken van de taxidienst dient hij/zij in het bezit te zijn van een taxi pas. 

Er is ook liggend vervoer beschikbaar voor mensen die niet (lang) kunnen zitten. Hier worden speciale ligtaxi’s voor ingezet. Deze ligtaxi’s zijn geschikt voor vervoer van plaats A naar B maar ook voor bijvoorbeeld een dagje uit. De kosten zijn minder hoog als bij een normale ambulance. Een voorwaarde is dan wel dat het een niet medische noodzaak is op het moment van vervoer.

De taxipas van de gemeente

Wanneer iemand een chronische aandoening, een handicap heeft of door ouderdom niet meer alleen kan reizen, kan in de meeste gevallen aanspraak gemaakt worden op de taxipas van de gemeente. Deze pas wordt dus door de gemeente vergoed aan de bovengenoemde personen en staat los van de zorgverzekering. Wanneer één van de bovenstaande personen veel familie en/of vrienden om zich heen heeft, kan het zo zijn dat hij/zij niet in aanmerking komt voor de taxipas. Heeft diegene echter niemand om zich heen op wie hij/zij terug kan vallen, dan is de kans groot dat hij/zij in aanmerking komt voor de taxipas. De patiënt of oudere kan hierover het beste navraag doen bij zijn of haar eigen gemeente. Er moet een eigen bijdrage betaald worden en het eigen risico is hier van toepassing. Informatie over de taxipas is te verkrijgen bij het gemeentehuis. 

Taxivervoer via de zorgverzekeraar

Zorgvragers kunnen gebruik maken van de regeling voor zittend ziekenvervoer als ze onder één van de vijf groepen vallen:

  • Patiëntenvervoer van en/of naar chemotherapie of bestraling
  • Patiëntenvervoer van en/of naar nierdialyse
  • Rolstoelgebruikers die geen aangepast vervoer hebben
  • Visueel gehandicapten 
  • Mensen die voldoen aan de hardheidsclausule (hier wordt uitgerekend of de vervoerskosten boven een bepaald bedrag uitkomen volgens een vastgestelde formule).

Vanuit de basisverzekering wordt openbaar vervoer (laagste klasse) vergoed, per kilometer 30 eurocent voor de eigen auto, per (rolstoel)taxivervoer een volledige vergoeding bij een gecontracteerde taxivervoerder en vanuit de Basispolis 1,45 euro per kilometer bij een taxivervoerder zonder contract.

De zorgverzekeraar moet toestemming geven aan de zorgvrager voor zittend ziekenvervoer. Hierna kunnen de gemaakte reiskosten gedeclareerd worden. Bij een aanvullende verzekering kunnen de gemaakte kosten vergoed worden tot een hoger bedrag. Dit is per aanvullend pakket verschillend. Het is dus verstandig om de aanvullende pakketten goed met elkaar te vergelijken alvorens je een keuze maakt. Er kan het beste contact opgenomen worden met het taxibedrijf om duidelijkheid te verkrijgen in de kosten die gemaakt worden. Taxibedrijven hebben hun eigen regels en geven soms extra service. 

Een ligtaxi is vaak een dure aangelegenheid omdat de kosten vaak niet door de zorgverzekering vergoed worden.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding taxivervoer 2019 scoort gemiddeld: 60 3,3 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.