Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding thuis bevallen 2018

Wanneer kiezen voor een thuisbevalling?

Veel vrouwen in Nederland willen thuis bevallen, dit is niet altijd mogelijk. Als er een verhoogde kans is op complicaties tijdens de bevalling dan moet de bevalling in een ziekenhuis plaatsvinden. Er is dan sprake van een medische indicatie, de bevalling wordt dan altijd begeleidt door een gynaecoloog. Als er geen medische indicatie is kan er voor worden gekozen om in een ziekenhuis, kraamhotel of thuis te bevallen.
Als een zwangere vrouw voor een thuisbevalling kiest wordt zij begeleid door een verloskundige. Bij een thuisbevalling is het een vereiste dat er binnen dertig minuten een ziekenhuis bereikbaar moet zijn, omdat het kan voorkomen dat er complicaties optreden die een bevalling in een ziekenhuis noodzakelijk maken. Als dit gebeurt wordt de bevalling door een gynaecoloog begeleid.  

thuisbevalling zorgverzekering vergelijken vergoeding
Een thuisbevalling heeft veel voordelen   

Wat zijn de voor- en nadelen bij een thuisbevalling?

De voordelen van een thuisbevalling zijn:

 • je bevindt je in een vertrouwde omgeving
 • de sfeer is thuis intiemer dan in een verloskamer in het ziekenhuis
 • familie en vrienden kunnen je bezoeken op tijden die jij aangeeft
 • een normale bevalling kan net zo veilig thuis verlopen als in een ziekenhuis.

De nadelen van een thuisbevalling zijn:

 • er is geen medische hulp binnen handbereik
 • je moet alsnog naar het ziekenhuis als de bevalling niet normaal verloopt
 • als je al persweeën hebt is een rit naar het ziekenhuis erg vervelend
 • de sfeer in een ziekenhuis is minder dan thuis.     

Wat moet er worden geregeld voor een thuisbevalling?

Als u de keuze hebt gemaakt om thuis te bevallen moeten er wel diverse zaken worden geregeld voor de bevalling. U moet geschikt medisch materiaal (kraampakket) in huis halen. Indien u al kinderen heeft kunt u het beste vooraf afspraken maken wie de kinderen opvangt tijdens uw bevalling. Na de bevalling heeft u nog hulp (kraamhulp, familie of vrienden) nodig, regel uw hulp tijdig. Een kraampakket bevat alles wat voor een thuisbevalling nodig is zoals bijvoorbeeld: een matrasbeschermer, kraamverband, verbandwatten, steriele gaasjes, ontsmettingsmiddelen, koortsthermometer en een navelklem.

Wat zijn de vergoedingen voor een thuisbevalling?

Voor een thuisbevalling wordt een vergoeding verstrekt vanuit de basisverzekering van uw zorgverzekering. Voor deze vergoeding geldt geen eigen risico. Voor kraamzorg geldt een eigen bijdrage, deze is wettelijk vastgesteld. Indien uw zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten met de verloskundige die u begeleidt tijdens de bevalling kan de vergoeding mogelijk lager uitvallen. Indien u een aanvullende verzekering heeft afgesloten wordt vanuit deze verzekering mogelijk een vergoeding voor het kraampakket gegeven. Raadpleeg de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering om vast te stellen op welke vergoeding u recht heeft. Wilt u meer informatie over diverse onderwerpen gerelateerd aan het onderwerp zwangerschap, klik dan voor meer informatie op onderstaande doorverwijzing.

Wilt u meer informatie over diverse onderwerpen gerelateerd aan het onderwerp zwangerschap? Dan kunt meer informatie vinden op de hoofdpagina zwangerschap & bevalling of kraamzorg.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding thuis bevallen 2018 scoort gemiddeld: 1 5 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.