Wat is een klinische bevalling?
De aanstaande moeder die onder behandeling is van een gynaecoloog kan niet thuis bevallen. De bevalling vindt vanwege medische noodzaak, (medische indicatie) plaats in het ziekenhuis. Dit wordt een klinische bevalling genoemd. Soms wordt er gedurende de bevalling (thuis) besloten dat het toch een klinische bevalling wordt. Dit besluit wordt genomen in verband met de toestand van de moeder en/of het kind op dat moment. De bevalling wordt begeleid door een tweedelijns verloskundige (klinisch verloskundige die in het ziekenhuis in de verloskamers werkt) samen met een gespecialiseerde verpleegkundige.
De gynaecoloog behoudt de supervisie over de bevalling. Indien nodig wordt er contact opgenomen met de gynaecoloog tijdens de bevalling. Het komt ook voor dat de gynaecoloog bij de bevalling aanwezig is. Tijdens de zwangerschap spreekt de gynaecoloog af wanneer je je meld bij het ziekenhuis voor de bevalling. Bijvoorbeeld als er sprake is van vaginaal bloedverlies, de weeën gedurende een uur elke vijf minuten terugkomen en een minuut (of langer) aanhouden of bij gebroken vliezen.
Om de dag van je bevalling goed te laten beginnen, is het raadzaam om al eerder een tas klaar te zetten met de benodigdheden die je mee wil (moet) nemen naar het ziekenhuis. Je voorkomt hiermee dat belangrijke dingen worden vergeten. Zoals:
- zorgverzekeringsbewijs
- legitimatiebewijs
- zwangerschapskaart van de gynaecoloog
- medicijnen
- dieetvoorschrift
- nachthemden
- shirt om in te bevallen
- ondergoed
- ochtendjas
- slippers
- kleding voor de baby voor wanneer de baby naar huis gaat
- foto of filmcamera
Bij aankomst in het ziekenhuis meld je je bij de receptie. Het eerste onderzoek is er op gericht om na te gaan dat de bevalling daadwerkelijk is begonnen. Omdat je in overleg (eerdere afspraken) met de gynaecoloog naar het ziekenhuis bent gekomen, is dit dan ook meestal het geval. Je word nu opgenomen voor de bevalling.
Hoe lang blijven moeder en kind in het ziekenhuis?
De duur van het verblijf in het ziekenhuis is afhankelijk van de conditie van moeder en/of kind. Het kan voorkomen dat je dezelfde dag al naar huis mag. Indien noodzakelijk verblijf je meerdere dagen in het ziekenhuis.
Wat is de vergoeding voor een klinische bevalling in 2025?
Vanuit de basisverzekering wordt er een volledige vergoeding gegeven. Voor deze vergoeding geldt geen eigen risico. Je zorgverzekeraar kan wel in de polisvoorwaarden hebben opgenomen, dat er alleen een volledige vergoeding wordt verstrekt indien er een contract is afgesloten met het ziekenhuis waarin je bevalt. Aangezien de basisverzekering elk jaar wijzigt, is het raadzaam om contact met je zorgverzekeraar op te nemen (v.w.b. de polisvoorwaarden) als je in het nieuwe jaar gaat bevallen.
Bekijk onze site om de zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken, om een goede keuze te maken. Klik op bovenstaande link.
Wilt je meer informatie over diverse onderwerpen gerelateerd aan het onderwerp zwangerschap? Dan kun je meer informatie vinden op de hoofdpagina zwangerschap & bevalling of kraamzorg.