Je baby komt eraan, spannend! Naast al het mooie dat op je afkomt, zijn er ook veel dingen om te regelen. Eén van die dingen is kraamzorg. Maar hoe zit het met de kosten? Wordt kraamzorg vergoed door je zorgverzekering? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de vergoeding van kraamzorg en wat je zelf moet betalen. Zo kun je straks zorgeloos genieten van je kraamtijd.
Wat is kraamzorg eigenlijk?
Kraamzorg is de zorg die je na de bevalling thuis krijgt. Een kraamverzorgster komt een aantal dagen bij je langs om je te helpen met de verzorging van je pasgeboren baby, en ook een beetje met jou. Ze houdt jouw herstel en dat van je kindje goed in de gaten, helpt je met borstvoeding (als je dat wilt) en zorgt ervoor dat je je weg kunt vinden in het nieuwe ouderschap.
Naast de praktische zaken zoals het verschonen van luiers en het geven van voedingen, geeft de kraamverzorgster je ook tips en adviezen. Een beetje zoals een helpende hand die je door de eerste dagen loodst. Kraamzorg is dus superbelangrijk, en gelukkig wordt dit grotendeels vergoed door je zorgverzekering!
Vergoeding kraamzorg 2025: Wat de basisverzekering dekt
Kraamzorg valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat iedereen in Nederland recht heeft op kraamzorg, ongeacht welke zorgverzekeraar je hebt. De basisverzekering vergoedt de kosten voor de kraamverzorgster die je thuis komt helpen. Meestal krijg je tussen de 24 en 80 uur kraamzorg vergoed, afhankelijk van jouw situatie.
Het aantal uren kraamzorg dat je krijgt, hangt bijvoorbeeld af van hoe je bevalling is verlopen en of je een medische indicatie hebt. Beviel je in het ziekenhuis zonder medische noodzaak? Dan krijg je wat minder uren kraamzorg dan wanneer je bijvoorbeeld een keizersnede hebt gehad.
Eigen bijdrage voor kraamzorg 2025
Wat kost kraamzorg in 2025? Kraamzorg is niet helemaal gratis. Ook al valt het onder de basisverzekering, je moet een eigen bijdrage betalen. In 2025 is die eigen bijdrage vastgesteld op €5,10 per uur. Het lijkt misschien een klein bedrag, maar als je meerdere uren kraamzorg per dag krijgt, kan dat best oplopen.
Bijvoorbeeld: krijg je 49 uur kraamzorg (dat is het gemiddelde aantal uren), dan betaal je ongeveer € 250 aan eigen bijdrage. Dit bedrag kan nog hoger worden als je meer uren kraamzorg nodig hebt.
Maar geen zorgen, er zijn aanvullende verzekeringen die de eigen bijdrage voor kraamzorg volledig of deels dekken. Het is dus slim om even te kijken of je misschien zo’n aanvullende zorgverzekering hebt, zodat je minder uit eigen zak hoeft te betalen.
Wat krijg je precies vergoed?
De basisverzekering dekt de kosten voor de kraamverzorgster die bij je thuis komt helpen na je bevalling. Deze zorg bestaat uit:
- Verzorging van je baby: Ze leert je hoe je je kindje in bad doet, voedt, en hoe je de luiers moet verschonen.
- Hulp bij borstvoeding: Als je borstvoeding wilt geven, krijg je begeleiding om het goed op gang te krijgen.
- Gezondheidscheck: De kraamverzorgster houdt jouw herstel en dat van je baby goed in de gaten. Ze checkt bijvoorbeeld of je goed eet en slaapt en of je baby goed groeit. Ook checkt ze eventuele hechtingen en houdt ze je lichaamstemperatuur in de gaten.
- Praktische hulp in het huishouden: Denk aan lichte huishoudelijke taken zoals de was doen of het schoonmaken van de badkamer.
Kortom, de kraamverzorgster helpt je op een heleboel manieren, zodat jij je kunt focussen op het genieten van je kraamtijd.
Vergoeding extra kraamzorg
Heb je extra zorg nodig? Bijvoorbeeld omdat je baby in het ziekenhuis heeft gelegen, of omdat je herstel wat langer duurt? Dan kun je extra kraamzorg aanvragen. Vaak moet je dit wel via de kraamzorgorganisatie doen en moet je zorgverzekeraar akkoord gaan. Extra kraamzorg wordt in sommige gevallen vergoed, maar het kan ook zijn dat je bij moet betalen. Dus zorg dat je dit goed checkt voordat je de uren aanvraagt.
Aanvullende verzekering kraamzorg: geen eigen bijdrage
Als je een aanvullende verzekering hebt, kan het zijn dat je geen eigen bijdrage 2025 hoeft te betalen voor kraamzorg. Dat scheelt natuurlijk flink in de kosten! Sommige aanvullende pakketten vergoeden de volledige eigen bijdrage, terwijl andere pakketten een deel van de eigen bijdrage dekken.
Daarnaast krijg je met een aanvullende verzekering vaak extra uren kraamzorg vergoed. Dit is handig als je weet dat je misschien wat meer hulp nodig hebt, bijvoorbeeld als je een moeilijke bevalling hebt gehad of als je van plan bent borstvoeding te geven en daar extra begeleiding bij wilt.
Eigen risico kraamzorg 2025
Het goede nieuws is dat kraamzorg niet onder het eigen risico valt! Dit betekent dat je geen eigen risico hoeft te betalen voordat je kraamzorg krijgt vergoed. Dit geldt voor de zorg die onder de basisverzekering valt. Maar let op: voor andere medische kosten, zoals een ziekenhuisopname of medische hulp tijdens de bevalling, moet je wel eerst je eigen risico opmaken.
Kraamzorg zelf regelen
Het is belangrijk om je kraamzorg op tijd te regelen. Dit kan vaak al vanaf de 12e week van je zwangerschap. Je meldt je direct bij een kraamzorgorganisatie naar keuze aan. Wacht niet te lang, want de kraamzorgorganisaties hebben vaak een volle agenda. Als je te laat bent, kan het zijn dat je niet de kraamzorg krijgt die je graag wilt.
Wat als je in het ziekenhuis bevalt in 2025?
Als je ervoor kiest om in het ziekenhuis te bevallen zonder medische noodzaak, moet je hiervoor zelf een eigen bijdrage betalen. Dit valt niet onder kraamzorg, maar onder de bevalling. Hoeveel je moet betalen, hangt af van je zorgverzekering en of je een aanvullende verzekering hebt. Je krijgt meestal wel een deel van de kosten vergoed, maar het is slim om dit van tevoren even goed te checken.
- kraamzorg in het ziekenhuis medisch noodzakelijk
- kraamzorg in het ziekenhuis niet medisch noodzakelijk
Conclusie vergoeding kraamzorg 2025
Kraamzorg is ontzettend waardevol in de eerste dagen na de geboorte van je kindje. Gelukkig wordt dit grotendeels vergoed door je zorgverzekering. Wel moet je rekening houden met de eigen bijdrage en eventueel extra kosten als je meer uren kraamzorg nodig hebt. Wil je voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan? Check dan goed je polisvoorwaarden en regel op tijd je kraamzorg. Zo kun je straks met een gerust hart genieten van je kraamtijd en de zorg die je nodig hebt!
Andere handige pagina’s