Vergoeding zwangerschapscursus 2025

Wat zijn de voordelen van een zwangerschapscursus?

De meeste vrouwen ervaren een bevalling als één van de belangrijkste gebeurtenissen in hun leven. Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Hoe een bevalling gaat verlopen, is niet voorspelbaar. Om goed voorbereid te zijn op de bevalling. kun je een zwangerschapscursus volgen. Een zwangerschapscursus bereid je voor op een optimale bevalling, ondersteunt en helpt je met je houding en leert je bewust gezond te bewegen tijdens de zwangerschap en als moeder. Er worden technieken aangeleerd die je kunnen helpen tijdens de bevalling en je krijgt informatie over alles wat met zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode te maken heeft. Met je medecursisten kun je ervaringen en gevoelens uitwisselen. Er zijn tal van verschillende cursussen waar tussen je kunt kiezen zoals onder andere:  
  • zwangerschapsgym
  • zwangerschapsyoga
  • zwangerschapszwemmen
  • zwangerschapshypnose
  • haptonomie
  • cesar en mensendiecktherapie
De meest bekende zwangerschapscursus is zwangerschapsgymnastiek. Deze cursus kan vanaf ongeveer de twintigste week van de zwangerschap worden gevolgd. Deze cursus is voornamelijk gericht op het sterker en soepeler maken van de buikspieren, bovenbeenspieren en de bekkenbodemspieren. Er wordt een goede houding tijdens de zwangerschap aangeleerd. Er worden ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen aangeleerd, om de weeën tijdens de bevalling goed op te vangen. Meestal wordt de partner van de zwangere vrouw ook voor een aantal lessen uitgenodigd. De partner wordt geïnformeerd hoe het beste steun kan worden verleend tijdens de bevalling. Omdat dit de meest bekende cursus is, zijn er veel vrouwen die deze cursus volgen. Het is zeker aan te raden om je eerst te verdiepen in de overige cursussen, voordat je een keuze maakt. Na de bevalling kun je ook nog een korte cursus volgen. Dit is een cursus waarin het herstel van het lichaam centraal staat. Als je tijdens de zwangerschap niet hebt deelgenomen aan bijvoorbeeld een zwangerschapscursus, kun je ook deelnemen aan deze korte cursus.

Is er een vergoeding beschikbaar voor een zwangerschapcursus?

Vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering wordt geen vergoeding gegeven. Indien je een aanvullende zorgverzekering hebt afgesloten bij je zorgverzekeraar, dan kun je mogelijk voor een vergoeding in aanmerking komen. Het eigen risico geldt niet voor een vergoeding uit de aanvullende verzekering. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering staat vermeld op welke vergoeding je recht hebt. Meestal heeft een zorgverzekeraar diverse aanvullende verzekeringen. De vergoedingen verschillen per zorgverzekeraar. Het is aan te bevelen om je goed te verdiepen in de polisvoorwaarden van je verzekering. In de onderstaande tabel kun je meer informatie vinden over de vergoeding per zorgverzekeraar. Wil je meer informatie over diverse onderwerpen gerelateerd aan het onderwerp zwangerschap? Dan kun je meer informatie vinden op de hoofdpagina zwangerschap & bevalling of kraamzorg.