Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding zwangerschapscursus 2018

Wat zijn de voordelen van een zwangerschapscursus?

De meeste vrouwen ervaren een bevalling als één van de belangrijkste gebeurtenissen in hun leven. Tijdens de zwangerschap verandert er veel in uw lichaam. Hoe een bevalling gaat verlopen is niet voorspelbaar. Om goed voorbereid te zijn op de bevalling kunt u een zwangerschapscursus volgen. 

Een zwangerschapscursus bereidt u voor op een optimale bevalling, ondersteunt en helpt u met uw houding en leert u bewust gezond te bewegen tijdens de zwangerschap en als moeder. Er worden technieken aangeleerd die u kunnen helpen tijdens de bevalling en u krijgt informatie over alles wat met zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode te maken heeft. Met uw medecursisten kunt u ervaringen en gevoelens uitwisselen. Er zijn tal van verschillende cursussen waar tussen u kunt kiezen zoals onder andere:

 • zwangerschapsgym
 • zwangerschapsyoga
 • zwangerschapszwemmen
 • zwangerschapshypnose
 • haptonomie
 • cesar en mensendiecktherapie.  

De meest bekende zwangerschapscursus is zwangerschapsgymnastiek. Deze cursus kan vanaf ongeveer de twintigste week van de zwangerschap worden gevolgd. Voornamelijk is deze cursus gericht op het sterker en soepeler maken van de buikspieren, bovenbeenspieren en de bekkenbodemspieren. Er wordt een goede houding tijdens de zwangerschap aangeleerd. Er worden ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen aangeleerd om de weeën tijdens de bevalling goed op te vangen. Meestal wordt de partner van de zwangere vrouw ook voor een aantal lessen uitgenodigd. De partner wordt geïnformeerd hoe het beste steun kan worden verleend tijdens de bevalling. Omdat dit de meest bekende cursus is zijn er veel vrouwen die deze cursus volgen. Het is zeker aan te raden om u eerst te verdiepen in de overige cursussen voordat u een keuze maakt.

Na de bevalling kunt u ook nog een korte cursus volgen. Dit is een cursus waarin het herstel van het lichaam centraal staat. Als u tijdens de zwangerschap niet heeft deelgenomen aan bijvoorbeeld een zwangerschapscursus kunt  u ook deelnemen aan deze korte cursus.

Is er een vergoeding beschikbaar voor een zwangerschapcursus?

Vanuit de basisverzekering van uw zorgverzekering wordt geen vergoeding gegeven. Indien u een aanvullende zorgverzekering heeft afgesloten bij uw zorgverzekeraar dan kunt u mogelijk voor een vergoeding in aanmerking komen. Het eigen risico geldt niet voor een vergoeding uit de aanvullende verzekering. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering staat vermeld op welke vergoeding u recht heeft. Meestal heeft een zorgverzekeraar diverse aanvullende verzekeringen. De vergoedingen verschillen per zorgverzekeraar. Het is aan te bevelen om u goed te verdiepen in de polisvoorwaarden van uw verzekering. In de onderstaande tabel kunt u meer informatie vinden over de vergoeding per zorgverzekeraar.

Wilt u meer informatie over diverse onderwerpen gerelateerd aan het onderwerp zwangerschap? Dan kunt meer informatie vinden op de hoofdpagina zwangerschap & bevalling of kraamzorg.

 

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding zwangerschapscursus 2018 scoort gemiddeld: 3 5 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.