Zorgverzekering vergelijken: keuzevrijheid en tandarts blijven populair

Keuzevrijheid en tandarts populair zorgverzekering

Het grootste deel van de zorgpremies voor 2014 is bekend en zullen vanaf nu ook zichtbaar zijn in de verschillende zorgverzekering vergelijkers. Zorgverzekeringwijzer.nl deed onderzoek naar ruim 21.600 consumenten die hun verzekering vergeleken. Ondanks een daling in populariteit blijven zowel keuzevrijheid als een tandartsverzekering erg belangrijk voor vergelijkers. De populariteit van de vergoeding van alternatieve geneeswijzen en fysiotherapie is het afgelopen jaar redelijk stabiel gebleven. Een vrijwillig eigen risico wordt nog altijd nauwelijks gekozen.

Vergeleken van begin september tot half oktober dit jaar nog ongeveer 2.000 bezoekers van Zorgverzekeringwijzer.nl hun zorgverzekering, staat de teller inmiddels op ruim 21.600 vergelijkingen. Het jaar 2014 wordt het jaar van de verlaagde zorgpremies, dit geeft aanleiding tot het vergelijken van zorgverzekeringen en switchen van zorgverzekeraar.

Het hebben van keuzevrijheid daalt in populariteit maar heeft nog altijd ruimschoots de voorkeur ten opzichte van geen keuzevrijheid. Sinds begin september van dit jaar kiest iets meer dan 66% voor keuzevrijheid waar dit percentage eerder nog op ruim 77% lag. Ook tandartsvergoedingen dalen licht in populariteit maar nog altijd kiest ruim de meerderheid wel voor een tandartsverzekering (van 79% naar 70%). Ondanks dat ruim twee derde van de vergelijkers momenteel de voorkeur geeft aan een tandartsverzekering daalt de keuze voor een maximale tandartsvergoeding sterk van bijna 40% naar slechts 14%.

Zowel voor de vergoeding van alternatieve geneeswijzen als fysiotherapie zijn weinig verschillen te zien. De keuze voor vergoeding van alternatieve geneeswijzen stijgt licht van 25% naar 29%. De keuze voor fysiotherapie laat een tegengesteld beeld zien en daalt iets van 66% naar 63%. Wel is een sterk verschil te zien wat betreft het aantal fysiotherapiebehandelingen. Ruim 32% kiest voor 9 fysiotherapiebehandelingen waar dit eerder nog door ruim 40% gekozen werd. Meer fysiotherapiebehandelingen stijgen naar 18% (18 behandelingen) en 13% (meer dan 18 behandelingen).

Iets minder dan de helft van de vergelijkers vindt de vergoeding van brillen en/of lenzen belangrijk. Ongeveer 27% kiest voor een minimale vergoeding, 17% kiest voor een maximale vergoeding. Waar slechts 12% kiest voor een orthodontie vergoeding voor volwassen ligt dit percentage voor kinderorthodontie met 35% een stuk hoger. Een iets kleiner percentage, 30%, kiest voor een vergoeding van geestelijke gezondheidszorg.

Wat betreft het eigen risico is er het afgelopen jaar weinig veranderd. Nog steeds kiest ruim 80% van de vergelijkers alleen voor het verplicht eigen risico. Op nummer twee staat momenteel met iets minder dan 10% het hoogste vrijwillig eigen risico (€500) dat verzekerden kunnen kiezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benieuwd of uw huidige zorgverzekering nog wel bij uw persoonlijke situatie past en of u kunt besparen? Vergelijk dan hier uw zorgverzekering! Houdt u er wel rekening mee dat nog niet alle zorgpremies voor 2014 bekend zijn. Ook de gecontracteerde zorgaanbieders voor selectieve polissen zijn nog niet bekend gemaakt. Uiterlijk 19 november zijn de premies en voorwaarden van alle zorgverzekeraars bekend.

Last Updated on 5 februari 2020 by Frans Kooning