Definitief akkoord overheveling zorgtaken naar gemeenten.

Eerste kamer zorgverzekering

Afgelopen vrijdag is de tweede kamer akkoord gegaan met het overhevelen van de zorgtaken naar de gemeenten. Hierover hebben wij u gisteren bericht middels het artikel GGZ toch weer iets gewijzigd. Heeft vandaag dan ook de eerste kamer haar akkoord gegeven om deze wet aan te nemen.

Wat zijn de gevolgen voor het aannemen van dit akkoord?

  • Mensen die de zorg nodig hebben zullen vaker aan moeten kloppen bij de gemeente voor hulp.
  • De besparing die hiermee gepaard gaat zullen 700 miljoen euro bedragen
  • De langdurige zorg zal worden hervormt zodat de mensen langer thuis kunnen blijven om zo de stijgende kosten binnen de perken te houden.
  • Overige taken naar de zorgverzekeraars

Staatssecretaris van Rijn is blij met deze uitspraak van de senaat welke slecht op 1 stem verschil erdoor kwam, hij noemde dit dan ook een historische stap. Voor van Rijn wacht er nog een hoop werk want doordat de plannen erdoor zijn moet hij met de wethouders gaan praten over de invulling van deze nieuwe taken bij de gemeenten. De overdracht van de taken gaat mede gepaard met de overgang van de jeugdzorg en sociale werkvoorziening naar de gemeenten.

wat vinden de vakbonden en patientenverenigingen hiervan?

De Abvakabo FNV, NPCF reageerden dat er grote onrust heerst onder de werknemers die vrezen voor hun banen, ook de abvakabo denkt dat er tienduizenden in de zorg hun baan kwijt zullen raken en dat de ouderen aan hun lot overgelaten zullen worden. De NCPF is vooral bang dat de gemeente niet voor kwaliteit gaan maar voor goedkope zorg wat de zorg ook niet ten goede zal komen voor hen die dit nodig hebben.

Een mooi artikel over de exacte wijzigingen kunt u het volgende artikel lezen: Wat verandert er in de zorg in 2015 Wat vindt u van deze wijziging? Reageer via social media of op onze webiste en deel uw mening!

Last Updated on 4 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiƫnt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.