Provisieverbod zorgverzekeringen geeft verzekeraars vrij spel

Provisieverbod zorgverzekeringen

Dat stelt vergeliijkingssite www.ZorgverzekeringWijzer.nl in een reactie op het voorstel van CDA Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot. Zij vraagt op 19 november om een provisieverbod voor zorgverzekeraars bij de behandeling van de begroting van Volksgezondheid. Het kamerlid ergert zich aan de vergelijkingssites die onafhankelijk lijken, maar dat niet zijn.

Wilfred Mooij van ZorgverzekeringWijzer.nl:
”Het is goed dat de politiek zich opwindt over de onafhankelijkheid van vergelijkingssites. Mevrouw Bruins Slot heeft wel een punt, maar denkt onterecht dat zij met nog meer regels in het belang van de consument handelt. En dat doet ze dus niet. Met het handhaven van de bestaande regels kan het belang van de consument prima worden gewaarborgd. Maar hier ontstaat  een probleem omdat de overheid haar handhavingstaak niet goed vervult. Het is geen kwestie van nog meer regels, maar van het handhaven van de bestaande regels. Toezichthouder AFM stelt in al haar uitingen terecht dat het klantbelang centraal moet staan. Daarbij stelt zij niet dat advisering gratis moet zijn.

De overheid verzaakt keer op keer bij het goed en tijdig voorlichten van de consument. Het is de taak van adviseurs om dit hiaat op te vullen en logisch dat zij daar een vergoeding voor krijgen. Zij moeten daarbij wel het klantbelang centraal stellen. Het is inderdaad vreemd dat er maar één vergelijkingssite is die meer dan 50 verzekeraars vergelijkt.

Juist nu een grote verzekeraar eigenaar is van de grootste vergelijkingssite, is een provisieverbod het paard achter de wagen. Want dan vallen de echt onafhankelijke vergelijkers af, omdat zij geen inkomsten meer hebben. Maar een captive agent van de verzekeraar kan gewoon doorgaan omdat die onbeperkt gefinancierd wordt door de verzekeraar. Onder het mom van vergelijken worden inderdaad de huisproducten gepromoot.”

Last Updated on 4 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.