Zorgpremie onnodig 100 euro te duur

goedkope zorgverzekering 2022

Burgers betalen per jaar ongeveer 100 euro te veel aan zorgpremie zo meldt de Telegraaf vandaag. Dit zou komen doordat zorgverzekeraars behandelingen vergoeden van zorginstellingen met wie geen contract is afgesloten. Ze moeten deze behandelingen volgens de wet momenteel vergoeden.

Het gaat om een miljard euro per jaar wat, gerekend met 10 miljoen premiebetalers, uitkomt op 100 euro per persoon per jaar. De Nederlandse Zorgautoriteit adviseert om de wet aan te passen zodat het voor zorgverzekeraars mogelijk wordt om effectiever zorg te kunnen inkopen.

Wetsvoorstel
Door deze wet nemen de verschillen tussen pakketten en premies toe en hoeven niet alle verzekerden mee te betalen aan zorg die overbodig of niet effectief is, zo vindt de Nederlandse Zorgautoriteit. Voor de aanpassing van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet ligt een wetsvoorstel in de Tweede Kamer. Momenteel moeten verzekeraars volgens deze wet de zorg vergoeden van verzekerden die naar een andere zorginstelling gaan dan waarmee een contract is afgesloten.

Indirect betalen via zorgpremie
Op deze manier betaalt de Nederlandse consument via de zorgpremie mee aan dure afkickreisjes en vormen van zorg waar de effectiviteit niet van is bewezen zoals boomknuffeltherapie. Ook worden zorgaanbieders niet gestimuleerd om hun zorg te verbeteren en efficiënter te organiseren omdat zij volgens de wet in ieder geval 75% van de kosten krijgen betaald.

Bron: Telegraaf

 

 

Last Updated on 24 februari 2020 by Frans Kooning