Het eigen risico en de politieke partijen

Politieke partijen over het eigen risico

Iedere keer als de verkiezingen in aantocht zijn dan lijkt de zorg een speerpunt tijdens de debatten. Ook op de verkiezingsprogramma’s beloven zij met regelmaat beterschap. Echter tijdens de regeerperiode verandert er vervolgens niet al te veel. Of gaat het dan nu toch echt met het eigen risico gebeuren dat dit wordt gehalveerd of afgeschaft?

  • De standpunten van de politieke partijen en het eigen risico:
  • PVDA, afschaffing eigen risico, geen eigen bijdrage huisarts
  • SP, afschaffing eigen risico
  • Groenlinks, afschaffing eigen risico
  • CDA, eigen risico verlagen, geen eigen bijdrage huisarts
  • D66, eigen risico halveren voor gehandicapten en chronisch zieken, verhogen voor de overige groep.
  • PVV, geen verhoging eigen risico
  • Christenunie, eigen risico en bijdrage naar draagkracht
  • VVD, verhogen eigen risico, ook de huisarts moet hieronder vallen.

Wie profiteert er van het verlagen of verminderen van het eigen risico?

Vorige week konden we in Zorgvisie een bericht lezen dat het verminderen van het eigen risico helemaal niet zoveel voordelen met zich meebrengt dan men denkt. Sterker nog juist de minima gaat erop achteruit indien men dit kort.  De hoogte van de zorgtoeslag wordt namelijk bepaald aan de hand van de hoogte van het eigen risico van de zorgverzekering. De lagere inkomens die zorggebruikers zijn en modale inkomens die zorggebruikers zijn gaan er maximaal 145 euro op vooruit. De lage en de hoge inkomens die geen zorggebruikers zijn gaan er op achteruit, deels door het korten op de zorgtoeslag en voor de hogere klasse een verhoging van het belastingsysteem.  Dus of we hier nu heel blij van moeten gaan worden dat is nog maar de vraag, mits ze het natuurlijk over een andere boeg gaan gooien, wat overigens niet in de lijn der verachting ligt. We blijven de programma’s volgen en houden u op de hoogte zodra er meer naar buiten komt over de veranderingen binnen het zorgverzekeringstelsel.

Last Updated on 11 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.