Hogere zorgpremie voor wanbetalers op de schop?

Boete voor wanbetalers

De verhoging van de zorgpremie indien een wanbetaler, nadat hij een verzoek heeft gehad tot het treffen van een betalingregeling en deze niet accepteert, ontvangt dat wil GroenLinks vandaag afschaffen en pleit hier vandaag voor bij demissionair minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Hoe werkt de regeling op dit moment?

Indien men zijn zorgpremie niet kan betalen wordt niet direct gestraft, sterker nog heel vaak zijn de zorgverzekeraars erg schappelijk met het opzetten van een betaalplan om de verzekerde niet in problemen te laten komen. Mocht de verzekeraar na 6 maanden geen reactie hebben gehad en heeft de verzekerde geen aanvraag gedaan tot een betalingsregeling, dan zal zij worden aangemeld bij het CAK. Deze zorgt er vervolgens voor dat de uitkeringsinstantie het bedrag van de zorgpremie inhoud op het loon of de uitkering van de wanbetaler.

De hoogte van deze premie, daar zit juist het euvel want deze bedraagt 25% meer dan de normale basispremie namelijk 134 euro per maand. Deze premie is zo hoog om de kosten die hiermee gepaard gaan om dit middel in te zetten zo bij de wanbetalers blijft en niet onnodig bij de mensen komen die wel op tijd hun zorgpremie te betalen. GroenLinks is het niet eens met deze maatregel en die vind dat deze mensen juist geholpen zouden moeten worden in plaats van gestraft en pleitten daarom voor het schrappen van de “boete”.

Eerder al werd in 2015 de zogeheten “boete” verlaagd van 159 euro per maand naar 128 euro per maand, zie ook Zorgpremie daalt voor wanbetalers.

Heeft u betalingsproblemen?

Indien u problemen heeft met het betalen van de zorgpremie of het eigen risico van de zorgverzekering, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met uw huidige zorgverzekeraar. In veel gevallen kunt u netjes een betaaltermijn afspreken hoe u dit maandelijks kunt inlossen en zij kunnen u helpen met het aanvragen van eventuele zorgtoeslag. U kunt hier alles over lezen in onze veelgestelde vraag: Wat als ik mijn zorgverzekering niet meer kan betalen.

Wij houden u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen, blijf ons volgen!

 

 

 

Last Updated on 10 september 2020 by Rob de Graaf

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.