Ritalin gebruiker bespaart 1.000 euro in 2019

ADHD Medicatie Ritalin concerta vergoeding

De eigen bijdrage voor geneesmiddelen wordt in 2019 gemaximeerd op 250 euro totaal. Het meerdere betaalt de patiënt in 2018 nog als eigen bijdrage. Het is dus raadzaam dit jaar alleen op te halen wat nodig is.

In het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) zijn ongeveer 500 verschillende groepen geregistreerde geneesmiddelen opgenomen. Daarin staat ook een maximum bedrag dat per geneesmiddel door de verzekeraar mag worden vergoed..  Verwar de eigen bijdrage niet met het eigen risico, want de eigen bijdrage staat hier geheel los van.

Iedere volwassen verzekerde heeft standaard 385 euro eigen risico. Pas als hij dit overschrijdt worden de geneesmiddelen vergoed, maar dan wel tot het gemaximeerde bedrag per geneesmiddel. Daarboven is dus de eigen bijdrage verschuldigd.

Veel ADHD patiënten bijvoorbeeld gebruiken dagelijks de werkzame stof methylfenidaat.  Methylfenidaat wordt verkocht als Concerta, Equasym, Kinecteen, Medikinet, Methylfenidaat en het meer bekende Ritalin.

Sommige preparaten worden helemaal niet, sommigen helemaal wel en sommigen slechts gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraars. Dit verschilt per jaar, per merk en per hoeveelheid. Het is dus de moeite waard dit uit te zoeken en aan de voorschrijver van de medicijnen voor te leggen..  Op dit moment  betalen met name Ritalin gebruikers jaarlijks doorgaans een forse eigen bijdrage van soms wel 1.000 euro per jaar.  Voor hen is het goed nieuws dat deze eigen bijdrage in 2019 wordt gemaximeerd.

Let dus op, indien u voorgaande jaren een aanvullende (dure) verzekering heeft afgesloten om de kosten te dekken van de eigen bijdrage van de geneesmiddelen, dan is het dit jaar wellicht verstandig om te starten met uw zorgverzekering vergelijken. Hier kunt u namelijk ook weer honderden euro’s op jaarbasis mee besparen als je deze aanvullende dekking kan stoppen vanwege deze wijziging in het pakket.

Last Updated on 29 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.